Dat zei Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), dinsdagavond in de jaarlijkse HJ Schoo-lezing die wordt georganiseerd door Elsevier Weekblad. Volgens hem is meer coördinatie van begrotingsbeleid en economische hervorming onontkoombaar: „Die afstemming impliceert wederkerigheid. Een eerlijke rolverdeling met rechten en plichten. Dat betekent dat we nationale bewegingsvrijheid inleveren.”
Geen populair standpunt
Knot zegt zich te realiseren dat het geen populair standpunt is om te pleiten voor inleveren van macht. „Tegen die mensen zeg ik dit. We kunnen er ook voor kiezen om het niet te doen, geen verdere Europese integratie en geen verdere risicodeling. Dat kan, zeker. Maar daar betalen we een prijs voor. Die prijs bestaat uit groeiende economische ongelijkheid tussen de eurolanden, meer schuldencrises, meer noodsteun, en een lagere welvaart. Dan zal de euro op termijn niet houdbaar blijken.”
De bankier maakt zich grote zorgen over de toekomst van de muntunie. Hij stelt dat sterke economieën, zoals die van Nederland, alleen maar sterker zullen worden. En de zwakke Zuid-Europese landen gaan verder verzwakken. Italië en andere zuidelijke landen moeten hun staatsschuld verlagen en de economie aanpakken. Maar hij wijst er ook op dat het profijt van de gezamenlijke munt oneerlijk is verdeeld: „Landen met een sterkere economie, zoals Nederland, hebben méér geprofiteerd, dan landen met een zwakkere economie.”
(Bron DFT.nl)