Vertrouwen bij beleggers weer helemaal terug

Gepubliceerd op 3 september 2020 om 14:19

Bij een crisis worden de zwaksten doorgaans het hardst geraakt, en dat gaat ook op voor de financiële markten. Opkomende landen stevenden tijdens het dieptepunt van de coronacrisis af op een enorme economische en sociale catastrofe en op de financiële markten klapten de koersen in elkaar.

Beleggers haalden massaal hun geld weg, terwijl de regeringen van die landen dat kapitaal juist heel hard nodig hadden om de crisis te bestrijden. Maar inmiddels keert het geld terug. De koersen van aandelen en obligaties zijn weer opgeveerd naar de niveaus van voor de crisis, en volgens vermogensbeheerders zit er nog meer in het vat..?

Herstel is ingezet

'De weg naar het herstel is ingezet. De obligatiekoersen zijn inmiddels al wel behoorlijk gestegen, maar het verschil in rente met Europa en de VS is nog steeds heel groot. Gemiddeld krijg je in de opkomende markten ruim 4% meer rendement dan op Amerikaanse staatsobligaties. Beleggers worden dus gecompenseerd voor het risico'.

De koersen zijn na een pijlsnelle val inderdaad weer opgekrabbeld tot tegen het niveau van vlak voor de coronacrisis. Dat geldt zowel voor de graadmeters op de obligatiemarkt als op de aandelenmarkt, zoals de aandelenindex voor opkomende markten van indexbouwer MSCI.

Daarbij zijn de verschillen tussen de landen wel erg groot. Argentinië rondde deze week succesvol een herstructurering van de staatsschuld af. Dat was nodig ook, want het land stond financieel met de rug tegen de muur. Hoopgevend is dat bijna alle obligatiehouders instemden met de deal, waarbij bijna de helft van de waarde van de obligaties werd afgeschreven. Dat verkleint de kans op rechtszaken waarbij de overige obligatiehouders meer geld eisen.

Argentinië

Desondanks heeft het land, dat met negen faillissementen sinds de onafhankelijkheid in 1816 bekendstaat als financieel brekebeen, nog een lange weg te gaan en valt het nog te bezien of beleggers opnieuw hun geld in Argentinië willen steken.

Argentinië is nog steeds geen aantrekkelijk land om te investeren. De Argentijnse peso blijft onder druk door de hoge schulden en economische malaise. 

Techaandelen uit Azië

Er  zit veel potentieel in landen zoals China, Zuid-Korea en Taiwan. En dan met name op de aandelenmarkten. Deze landen hebben hun huishoudboekje beter op orde en China heeft een grote binnenlandse afzetmarkt. Bovendien staan er veel techaandelen genoteerd, die het net als in Europa en de Verenigde Staten juist nu uitstekend doen. Van veel Aziatische techbedrijven hebben de meeste Europeanen nog nooit gehoord, maar het zijn wel degelijk belangrijke spelers. De kwaliteit van de producten gaat er ook op vooruit.

China

De voortekenen weliswaar goed zijn, maar dat er nog wel heel volatiliteit kan komen in de komende maanden. De economische schade is groot, en een tweede golf van het coronavirus kan het herstel vertragen. Ook de Amerikaanse verkiezingen spelen een rol. Beleggers in opkomende markten reageren daar op, omdat Amerikaans beleid grote invloed kan uitoefenen. De VS zijn bijvoorbeeld nog steeds in een handelsoorlog met China verwikkeld, en in Mexico staan veel assemblagefabrieken van Amerikaanse bedrijven.

Er is nog een drijvende kracht achter het herstel in de opkomende markten: centrale bankiers. Die in Europa en de VS houden de rente kunstmatig laag en steunen de economie met ettelijke miljarden aan liquiditeit. Maar ook in de opkomende markten hebben beleidsmakers ondertussen het monetaire steunpakket ontdekt.

Polen, Indonesië en Israël

Polen, Indonesië en Israël hebben inmiddels hun eigen vorm van monetaire steun door de centrale banken. 'Dat was tot voor kort ondenkbaar, want iedereen dacht dat de koers van de lokale valuta dan zou instorten. Maar dat is niet gebeurd.'

De vraag is wel, net als in Europa en de VS overigens, of al dat 'gratis geld' op termijn de problemen zal oplossen. Die banken hebben dat geld uitgegeven als noodpakket, om de economie overeind te houden. Maar uiteindelijk gaat het erom dat de groei terugkomt.

(Bron FD.nl)