De coronacrisis heeft in de eurozone tot de eerste daling van de prijzen sinds 2016 geleid. In augustus vielen de prijzen van consumptiegoederen in de negentien landen met de euro gemiddeld 0,2% lager uit dan een jaar eerder. Het betekent dat sprake is van deflatie.
Daarmee zaten de professionele voorspellers er flink naast. Zij gingen uit van een score van plus 0,2% over augustus. In juli stegen de prijzen nog met 0,4%. Volgens Eurostat, dat dinsdag voorlopige cijfers presenteerde, is de inflatie extra omlaag geduwd door de uitverkoop in augustus.
De werkloosheid blijft ondertussen geleidelijk oplopen, in de eurozone van 7,5% van de beroepsbevolking in juni tot 7,7% over de maand juli. Duitsland kwam dinsdag al met eigen cijfers over de maand augustus. Volgens opgave van het federale arbeidsbureau daalde het aantal werklozen voor de tweede achtereenvolgende maand, met 9000 tot 2,915 miljoen. Bijna 5,5 miljoen mensen in Duitsland maken echter nog gebruik van een regeling om vanwege de coronacrisis korter te werken.
De onderliggende inflatie is nog positief, maar kwam op een laagste punt ooit van 0,6% in augustus, van 1,3% in juli. Bij deze maatstaf worden de vaak sterk fluctuerende prijzen van energiedragers en vers voedsel niet niet in de index meegenomen.
Nederland uitschieter
De cijfers voor Nederland suggereren dat het effect van een verschuiving van de uitverkoop naar augustus, of meer dan gebruikelijk grote kortingen, fors kan zijn geweest in die maand. Volgens Eurostat zwakt de inflatie in één keer af van 1,6% in juli naar 0,3% over augustus. Het statistiekbureau geeft geen details, die komen pas op 8 september als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de cijfers over augustus naar buiten komt.
Met een min van 0,9% zag België de prijzen relatief sterk dalen, net als Italië met 0,5%. Uitzonderlijk is de gang van zaken in Griekenland, met een deflatie van 2,1%, terwijl op Cyprus de prijzen zelfs 2,9% lager uitvielen dan in dezelfde maand een jaar eerder. Slowakije kende met 1,5% nog de sterkste prijsstijgingen.