Terwijl de werkloosheid licht daalt, het aantal faillissementen in ruim 21 jaar niet zo laag is geweest als nu en de economie volgens economen sneller herstelt van de coronacrisis dan verwacht, gaan op de achtergrond vanaf nu steeds meer bedrijven serieus in problemen komen. In het tweede kwartaal van volgend jaar wacht zelfs een vloedgolf aan faillissementen.
Dat verwachten 102 herstructureringsexperts van banken, juristen, consultants en investeerders in een onderzoek door accountants- en advieskantoor PwC en de Universiteit Leiden. Met 47% rekent bijna de helft van de ondervraagden in april, mei en juni van volgend jaar op een piek in het aantal bedrijven met financiële problemen.
Bijna een kwart denkt dat de ziekenboegen van banken, de afdelingen Bijzonder Beheer, in het derde kwartaal van 2021 vol gaan lopen.
Volgens de specialisten is twee derde van de bedrijven die kopje onder dreigt te gaan simpelweg slachtoffer van de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. Daartegenover staat echter 15% die vooral in problemen raakt door een gebrek aan financiering, 11% door matig management, 7% door een verouderd verdienmodel en 1% door een slechte boekhouding.
Met 27% zullen de ziekenboegen van banken zich volgend jaar vooral vullen met horecabedrijven. Dit voorjaar zagen cafés en restaurants in de drie maanden durende lockdown ruim 65% van hun omzet verdampen, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De horeca is nu opnieuw dicht, waarbij ook de omzet uit de belangrijke decembermaand in rook dreigt op te gaan.
Musea waarschuwen
Een ander kwart van de instroom zal afkomstig zijn uit de sector cultuur, sport en recreatie, waar bedrijven en instellingen dit jaar eveneens twee keer te maken kreeg met een gedwongen sluiting. Voor de reissector kunnen vakanties in eigen land amper het verlies van buitenlandse trips goedmaken. Musea waarschuwen door het verwachte verlies van 24 miljoen bezoekers in 2020 het hoofd straks niet meer boven water te kunnen houden.
Hoewel de winkelstraat zich ondanks alle beperkingen nog redelijk staande houdt, verwachten de specialisten dat volgend jaar 10% van de instroom in de ziekenboeg van de bank uit de groot- en detailhandel afkomstig is. Als vierde wordt de bouwsector met 7% genoemd, vooral door vertraging bij grote bouwprojecten en de al heersende stikstofbeperkingen.
Schulden
Ondernemers die zich door alle steun nu ‘in slaap laten sussen’, dreigen het snelst in problemen te komen, stelt Edwin van Wijngaarden, partner bij PwC en een van de samenstellers van het eindrapport.
„Je ziet dat er nu meer schuld wordt opgebouwd, door uitstel van belastingen, opgeschorte aflossingen en nieuw aangetrokken financiering”, benadrukt hij. „De vraag is of je ook in staat bent die schulden straks af te lossen. Door de snelle veranderingen met bijvoorbeeld thuiswerken en online winkelen, komen veel ondernemingen straks in slechtere omstandigheden terug.”
Hoewel het coronavirus de zwaarste crisis in een eeuw tijd heeft veroorzaakt, slagen economen en andere experts er vooralsnog niet in om de gevolgen juist te ramen. Ook de door bankiers voorziene instroom van probleemgevallen hoeft niet in beton te zijn gegoten, benadrukt Van Wijngaarden.
„Ik denk zeker niet dat alles met een sisser kan aflopen. We weten van te veel bedrijven dat zij het financieel zwaar hebben. De vraag is wat de overheid gaat doen, ook op lange termijn. En hoe inventief ondernemingen zijn. Kunnen we volgend jaar weer naar een evenement en op vakantie? Komen er grote disrupties die desastreus zijn voor bepaalde sectoren? Daar hangt ook veel van af.”
(Bron telegraaf.nl)