Economie hersteld sneller dan gedacht

Gepubliceerd op 19 november 2020 om 12:18

De Nederlandse economie kan zich sneller herstellen van de coronacrisis dan eerder voorzien. De schade van de crisis is waarschijnlijk halverwege 2022 al goedgemaakt, misschien zelfs eerder. Dat verwachten economen van ING.

Het positieve nieuws over coronavaccins en de inzet van massale coronatesten zorgen voor optimisme. „Wij denken dat we in de zomer van volgend jaar alweer behoorlijk onder normale voorwaarden kunnen leven, misschien zelfs iets eerder, aldus Blom van ING.

 

„We ramen dat halverwege 2022 de Nederlandse economie weer de omvang heeft van het vierde kwartaal van 2019, maar sluiten niet uit dat dit al in 2021 het geval kan zijn”, schrijven Blom en haar collega’s van het economisch bureau van ING in een nieuwe raming: „Daarmee zijn onze economische verwachtingen minder somber dan aan het begin van de coronacrisis.”

Voor dit jaar rekent ING op een krimp van 4,6%. Dat is een half procentpunt beter dan de bankeconomen twee maanden geleden raamden.

Verrassing

Vooral het uitzonderlijk goede derde kwartaal van 2020 heeft economen verrast. Toen groeide de Nederlandse economie met 7,7% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Een niet eerder vertoonde groeispurt. „De opleving in het derde kwartaal is beter dan we voorzagen”, legt ING-econoom Marcel Klok uit. „Daarmee heeft de economie minder goed te maken ten opzichte van het eerdere niveau dan eerder gedacht.”

Met dat herstel is de crisis uiteraard niet voorbij. Nu zit Nederland in de tweede coronagolf en geldt al wekenlang een gedeeltelijke lockdown. „Maar dat cijfer over het derde kwartaal liet wel zien dat economie echt snel kan terugveren”, stelt hoofdeconoom Blom. „We hebben gezien dat consumenten bereid waren geld uit te geven.”

 

Hoopgevend

Het optimisme bij ING uit zich niet zozeer in veel betere groeicijfers. „Het gaat niet eens om die exacte groeipercentages”, aldus Blom. Wel ziet zij een stapeling van positief nieuws. De belofte van twee goed werkende vaccins, de massale inzet op coronatesten en het genoemde positieve derde kwartaal stemmen hoopgevend. Daarmee verschuift het moment dat de economie op het peil van voor corona terugkomt naar voren.

De economen zien herstel van de internationale handel, al zal de export ook volgend jaar nog 2,4% onder het van voor de crisis liggen. „De ontwikkeling rondom het virus en de bijbehorende maatregelen in andere landen domineren voorlopig nog de vraag naar Nederlandse goederen en diensten, waardoor de impact van de Brexit en de handelsoorlog wat naar de achtergrond raakt”, aldus het ING-rapport. „Het eurogebied heeft naar verwachting in het laatste kwartaal van 2020 meer last van het virus dan de Verenigde Staten en de meeste Aziatische handelspartners.”

Werkloosheid

Het economisch herstel heeft volgend jaar wel twee gezichten. Terwijl de economie in deze prognose flink opveert, loopt de werkloosheid op door reorganisaties en faillissementen. „Doordat de werkloosheid verder stijgt en de inkomensontwikkeling verslechtert, zullen in 2021 meer huishoudens de economische gevolgen van het coronavirus ondervinden dan in 2020”, zegt Klok.

„We verwachten een toename van 100.000 werklozen”, aldus Blom. „Dat is heftig. Er zijn dus mensen die dit jaar nauwelijks merken dat er crisis is. En misschien dan volgend jaar hun baan kwijtraken, terwijl iedereen gaat melden dat de economie herstelt. Dat is wel een paradox.” De werkloosheid loopt op van 3,4% in 2019 naar 5,6% in 2021.

Tot nu toe heeft de crisis vooral flexwerkers getroffen. Door de loonsteun van het kabinet hielden veel bedrijven hun vaste werknemers in dienst. Maar dat kan veranderen, als er meer reorganisaties en faillissementen komen, schat ING in. „Dit zet ook een aantal banen van vaste werknemers op de tocht. Zeker nu deze nasleep samenvalt met een tweede dip in de economische activiteit.”

(Bron Telegraaf.nl)