Biden kruipt naar de overwinning
Stapvoets bewegen de Verenigde Staten richting een einde aan de onzekerheid over aan wie de kiezer het Witte Huis de komende vier jaar toevertrouwt. In Pennsylvania, dat genoeg kiesmannen heeft om de strijd in het voordeel van Biden te beslissen, liep de Democratische presidentskandidaat op vrijdagmiddag Amerikaanse tijd 13.000 stemmen voor op Trump. Ruim 100.000 stemmen in die staat moesten toen nog geteld worden. Het betrof voornamelijk poststemmen in de regio Philadelphia, waar Biden een ruime voorsprong op Trump heeft.
In Georgia eindigden Trump en Biden in de loop van vrijdag met een verschil van minder dan 1500 stemmen in het voordeel van Biden. Er moeten nog stemmen geteld worden daar, en het staatsbestuur van Georgia heeft al een hertelling aangekondigd.
In Arizona blijft Biden aan kop gaan naarmate het tellen van de stemmen vordert. In Nevada staat Biden 2 procentpunten voor, met ruim 90% van de stemmen geteld. Het pad richting de overwinning voor Trump versmalt zo steeds meer, terwijl Bidens kansen steeds groter worden.
Business Insider riep Biden tot winnaar uit
De marges blijven klein, en vaak nog binnen de ruimte waarin hertelling en definitieve opstelsommen het beeld kunnen veranderen, maar voor het weekend tekenden zich de contouren af van een conclusie die nog wacht op bevestiging door Amerikaanse nieuwsmedia: Biden lijkt de volgende president van de Verenigde Staten te worden.
Sommige kleinere nieuwsmedia waagden zich al aan het doorhakken van de knoop. Business Insider, een site voor zakelijk nieuws, riep Biden tot winnaar uit. Maar de grote nieuwskanalen als CNN, NBC en Fox News en kranten als de New York Times en de Washington Post stonden op vrijdag einde van de middag nog in de wachtstand. Het tekent een gespannen klimaat en het besef bij veel Amerikanen dat uiterste zorgvuldigheid geboden is.
'Illegale stemmen'
In een nachtelijke toespraak op donderdag beweerde president Donald Trump dat Bidens voorsprong het gevolg is van het tellen van 'illegale stemmen', maar bewijzen daarvoor zijn tot nog toe niet aangevoerd door de Trump-campagne. Veel Amerikaanse nieuwszenders besloten Trumps toespraak niet uit te zenden omdat hij talloze onwaarheden zou bevatten.
Trumps tweets, waarin ongefundeerde claims over verkiezingsfraude verder worden aangezet, worden in toenemende mate door Twitter voorzien van een waarschuwingsslabel dat ze misleidend zijn.
Trump hield zijn toespraak vanuit het Witte Huis, zoals hij de afgelopen tijd wel vaker zijn ambtswoning heeft gebruikt als decor voor een campagnespeech. De Amerikaanse overheid heeft inmiddels een speciaal aanklager benoemd die gaat onderzoeken of Trump hiermee een wet heeft overtreden die het verbiedt publieke middelen voor eigen politieke doeleinde te gebruiken.
De Trump-campagne leek ook van mening dat balans in hun nadeel lijkt uit te slaan in nadeel van de zittende president. Gedurende de dag ontvingen Trumps kiezers verschillende oproepen om geld te storten in een fonds waarmee rechtszaken kunnen worden aangespannen. 'De verkiezingen zijn nog niet voorbij. De valse voorstelling van Joe Biden als winnaar is gebaseerd op resultaten in Staten waar de telling nog verre van definitief is', stelde de Trump-campagne in een verklaring.
De rechtszaken die de Trump-campagne tot nu heeft aangespannen om het tellen van de stemmen stil te leggen of waarin gesproken wordt over misstanden in telkantoren, lijken vooralsnog op niks uit te lopen. Op donderdag wees een rechter in Michigan een verzoek van de Trump-campagne om niet verder te tellen af omdat de aanklacht was gebaseerd op informatie 'van horen zeggen' en onvoldoende concrete bewijslast bevatte. Op vrijdag in Pennsylvania werd een klacht dat de Republikeinen te weinig inspecteurs in het centraal telkantoor van Philadelphia hadden ongegrond verklaard.
Jim Kennedy, de burgemeester van Philadelphia, hield op vrijdag een toespraak waarin het verwerken van de stemmen tot nu 'een overwinning voor de democratie' noemde. Volgens de burgemeester heeft Trumps team 'geen jota bewijs' kunnen laten zien voor de vermeende stemfraude.
De Republikeinse partij van Pennsylvania heeft een nieuwe zaak aangespannen bij het Supreme Court om het tellen van stemmen die zijn binnengekomen na verkiezingsdag ongeldig te verklaren. Volgens de statelijke autoriteiten zijn er 500 biljetten binnengekomen op woensdag en donderdag. Volgens de regels van kiescommissie zijn deze geldig, zolang ze een poststempel van 3 november of daarvoor hebben.
In Nevada reageerde hoofdstemmenteller Joe Gloria op een klacht die lokale afdeling van de Republikeinse partij had ingediend bij Bill Barr, de minister van Justitie. Volgens de Republikeinen zouden er 3000 stemmen foutief zijn meegerekend van inwoners buiten de staat. Volgens Gloria is niets gebeurd dat in strijd is met de regels. Onder andere studenten en militairen kunnen elders verblijven, maar in hun thuisstaat stemmen. 'Je hoeft niet hier te wonen om te mogen stemmen', zei Gloria. In Nevada liep Biden vrijdag eind van de middag 20.000 stemmen voor op Trump. Ongeveer 150.000 stemmen moesten toen nog geteld worden.
Strijd om Senaat is spannend
De strijd om wie straks de meerderheid zal hebben in de Senaat werd opnieuw spannend op vrijdag. In Arizona hebben de Democraten naar alle waarschijnlijkheid een zetel op de Republikeinen veroverd. Daarmee staat de teller op 48 voor de Democraten en 50 voor de Republikeinen.
De overige twee zetels zijn die van Georgia. Daarover zal in januari worden gestemd. De mogelijkheid van twee kampen van gelijke grote in de Senaat doet zich daarmee voor. Bij stemmingen die gelijk eindigen mag dan de vice-president de doorslag geven.
De Biden-campagne kon nog geen victorie claimen, maar leek al wel vooruit te lopen op een eventuele situatie waarbij Trump weigert verlies toe te geven. 'De overheid van de Verenigde Staten is zeer goed in staat om indringers uit het Witte Huis te verwijderen', aldus Bidens team in een verklaring.
(Bron FD.nl)