Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet, in aanloop naar de notulen van de Amerikaanse Fed en cijfers van Nvidia.
IG voorziet een openingswinst van 17 punten voor de Duitse DAX en een plus van 6 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 3 punten lager te openen. De AEX staat op dit moment op 760 en dat is een puntje hoger.
De aandelenmarkten in Europa zijn maandag dicht bij huis gebleven. "Na drie maanden van lagere koersen is de brede Europese aandelenindex op weg om de maand november met winst af te sluiten", zei investment manager Simon Wiersma van ING. De Stoxx Europe 600 index staat voor de maand november vooralsnog op een winst van ruim 5 procent.
Afgelopen week steeg de toonaangevende Europese index zo'n 3 procent.
"Rentes gingen omlaag en aandelenkoersen omhoog, nu het wel duidelijk is dat de Amerikaanse centrale bank (Fed), en andere centrale banken, klaar zijn met het verhogen van de beleidsrentes en de volgende stap een renteverlaging zal zijn", zei Wiersma.
Zowel de ECB als de Fed kunnen de rente nog lang hoog houden, nu de economieën de impact van de hogere rente goed lijken te doorstaan, stelde DNB Asset Management. "De arbeidsmarkten zijn nog behoorlijk krap, wat erop wijst dat de rente nog enige tijd op verhoogde niveaus zullen moeten worden gehouden." DNB denkt dat de eerste renteverlagingen in de tweede helft van 2024 kunnen worden verwacht, maar ze kunnen ook best nog het hele jaar 2024 op de huidige niveaus blijven.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in Duitsland met oktober met 11 procent zijn gedaald op jaarbasis. Een jaar eerder stegen de producentenprijzen met ruim 34 procent.
Economisch nieuws dat de markt later in de week in beweging kan zetten, zijn de notulen van de laatste rentevergadering van de Fed, die dinsdagavond worden gepubliceerd, en die van de ECB op donderdag. Ook zijn er cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en vooruitblikkende Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindexen voor de maand november.
Bedrijfsnieuws
Bayer verloor maandag 18 procent in de DAX. Een jury in Missouri vindt dat het Duitse chemiebedrijf schuldig is in een zaak aangespannen door gebruikers die zeggen dat het middel Roundup van Bayer-aankoop Monsanto kanker veroorzaakt. Sinds deze overname van Monsanto werd het aandeel Bayer ongeveer de helft minder waard. Maar Bayer maakte ook bekend om vroegtijdig te stoppen met een Fase 3-studie naar een medicijn om onder meer beroertes te voorkomen. Het besluit tot stopzetten volgde na een aanbeveling van een onafhankelijke commissie, het IDMC, na constatering van een gebrek aan werkzaamheid.
De Zwitserse private bank Julius Baer rekent dit jaar op minder winst door hogere voorzieningen voor oninbare leningen en meer belastingen. In het afgelopen kwartaal kwam er wel meer geld van beleggers binnen bij de bank. Het aandeel verloor 12 procent.
Maersk kreeg een koersdoelverlaging van AlphaValue. Het bedrijf zou gevoelig zijn voor de tarieven voor het vervoer van zeecontainers nu nieuwe vrachtschepen tot overcapaciteit leiden in 2024. Het aandeel steeg ruim een procent.
Glencore, ooit groot geworden met kolenmijnen, gaat daar geheel uit stappen. Glencore focust op metalen die nodig zijn voor batterijen voor elektrische auto's en andere groene technologieën. Het aandeel daalde licht.
Kleding- en modebedrijven deden relatief goede zaken. Inditex steeg 2 procent, net als Zalando. Adidas won ruim een procent.
TotalEnergies won bijna 2 procent in Parijs en ook Stellantis zat stevig in de lift. Shell en BP deden ook goede zaken dankzij de oplopende olieprijzen.
Euro STOXX 50 4.432,41 (+0,04%)
STOXX Europe 600 456,26 (+0,1%)
DAX 15.901,33 (-0,1%)
CAC 40 7.246,93 (+0,2%)
FTSE 100 7.496,36 (-0,1%)
SMI 10.740,27 (+0,03%)
AEX 759,47 (+0,1%)
BEL 20 3.534,77 (+0,01%)
FTSE MIB 29.541,90 (+0,2%)
IBEX 35 9.839,00 (+0,8%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat dinsdag een lichtgroene opening tegemoet.
De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger geëindigd, waarbij de S&P 500 de correctieve fase achter zich liet.
Volgens econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen omarmen beleggers de gedachte van een 'zachte landing' voor de Amerikaanse economie. Een scenario waarin de inflatie onder controle komt, zonder dat de groei al te veel schade oploopt. Voor dat laatste kwam er vanuit de Amerikaanse detailhandel trouwens een bemoedigende boodschap. Blijkbaar hield de consument ook in de maand oktober zijn bestedingen op een degelijk niveau, aldus Aben.
Maar de econoom wees ook op de waarschuwende woorden van retailgigant Walmart. Het bedrijf stelde vorige week bij de kwartaalcijfers dat consumenten noodgedwongen een groter deel van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan 'gewone boodschappen' zoals voeding, en minder aan 'luxe producten' zoals elektronica. Vanuit sectorgenoten klinkt een soortgelijk geluid.
Een en ander werpt de vraag op of de opluchting bij beleggers over zo’n zachte economische landing, en dan specifiek bij aandelenbeleggers, niet al te voortvarend is, aldus Aben.
In dat kader werd op macro-economisch vlak maandag bekend dat de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie in oktober verder zijn gedaald. De Leading Economic Index daalde 0,8 procent en kwam uit op 103,9. Het was de 19e maand op rij dat de index daalde.
Volgens Justyna Zabinska-La Monica van The Conference Board gaven de leidende indicatoren in oktober opnieuw signalen af van een recessie op korte termijn.
"De Conference Board verwacht dat de hoge inflatie, hoge rentetarieven en de krimpende consumentenbestedingen [...] de Amerikaanse economie in een zeer korte recessie zullen storten. We voorspellen dat het reële bruto binnenlands product in 2024 met slechts 0,8 procent zal groeien."
Verder zal het qua economische publicaties redelijk rustig zijn deze week. Belangrijk zijn de notulen van het laatste rentebesluit van de Fed, die dinsdagavond worden vrijgegeven. Beleggers zullen ook de wekelijkse steunaanvragen in de gaten houden, die woensdag verschijnen, omdat Wall Street donderdag dicht is vanwege Thanksgiving in de VS. Vrijdag is een verkorte handelsdag in New York op Black Friday.
WTI-olie kostte maandag rond 78 dollar per vat en werd daarmee ruim 2 procent duurder ten opzichte van vrijdag. De verwachtingen nemen toe dat OPEC+ de aanbodbeperkingen zal aanscherpen om zo de olieprijzen te ondersteunen. Het technisch comité komt komende zondag bijeen om het productiebeleid van OPEC+ te beoordelen.
Bedrijfsnieuws
Nvidia steeg ruim 2 procent in aanloop naar de cijfers dinsdagavond nabeurs. Volgens FactSet verwachten geraadpleegde analisten dat het chipbedrijf de verwachtingen zal overtreffen. Toch bestaan er nog steeds zorgen over de waardering van het bedrijf.
Microsoft won ruim 2 procent, nadat bekend werd gemaakt dat Sam Altman zich bij het bedrijf voegt. Microsoft heeft 13 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI en is de belangrijkste geldschieter. Altman werd vorige week nog afgezet als CEO van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.
Zoom Video Communications steeg bijna 3 procent in aanloop naar de cijfers maandag nabeurs. Uit die resultaten bleek dat Zoom afgelopen kwartaal beter dan verwacht heeft gepresteerd. De videovergaderdienst verhoogde dan ook de outlook. In de nabeurshandel noteerde het aandeel vervolgens 2 procent in de plus.
S&P 500 index 4.547,38 (+0,7%)
Dow Jones index 35.151,04 (+0,6%)
Nasdaq Composite 14.284,53 (+1,1%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden overwegend hoger.
Nikkei 225 33.421,57 (+0,1%)
Shanghai Composite 3.080,23 (+0,4%)
Hang Seng 17.924,43 (+0,8%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0956. Maandagavond noteerde het muntpaar 0,3 procent hoger op 1,0947. Door de gunstige inflatiecijfers in de VS zat de euro afgelopen week duidelijk in de lift ten opzichte van de dollar en maandag ging die opmars verder.
"Het narratief dat de Amerikaanse rente 'higher for longer' zou blijven, heeft lang gedomineerd en staat nu toch op losse schroeven", zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank. Niet alleen de Amerikaanse tienjaarsrente is fors teruggelopen, van ongeveer 5 procent naar nu minder dan 4,5 procent, maar ook de dollar is hierdoor duidelijk verzwakt. "Die vrij eenvoudige analyse is waar het op dit moment om draait."
De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandagavond op 4,42 procent.
USD/JPY Yen 147,70
EUR/USD Euro 1,0956
EUR/JPY Yen 161,82
MACRO-AGENDA:
14:30 Chicago Fed index - Oktober (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - Oktober (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Baidu - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Best Buy - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Lowe's - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 HP Inc - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Nvidia - Cijfers derde kwartaal (VS)
Door: ABM Financial News.