Goedemorgen, de Europese beurzen gaan maandag een rode opening tegemoet, hoewel de verliezen beperkt lijken te blijven en de koersen meer zijwaarts bewegen...
IG voorziet een openingsverlies van 1 punt voor de Duitse DAX en een min van 4 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 2 punten lager te openen. De AEX staat op 758 en dat is tevens de slotstand van vrijdag.
De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd in een markt die het risico van een laatste renteverhoging in de VS steeds kleiner acht.
De draai in renteverwachtingen zorgde er mede voor dat de Stoxx Europe 600 op weekbasis bijna 3 procent wist bij te schrijven.
Beleggingsadviseur Kevin Verstraete van Lynx wees op de zwakke macrocijfers uit de VS, die op donderdag verschenen. "Deze resultaten, die zwakker waren dan verwacht, lijken de Federal Reserve ervan te overtuigen geen verdere renteverhogingen door te voeren", aldus de expert van Lynx.
"De markt lijkt deze interpretatie te delen, aangezien de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties daalden [en] deze daling bood aandelen de mogelijkheid tot herstel."
"De voornaamste vraag voor markten is nu of handelaren en beleggers te haastig waren om een reeks zwakke Amerikaanse economische cijfers te vertalen naar het begin van een cyclus van renteverlagingen door de Fed vanaf het einde van het eerste kwartaal van 2024", aldus SPI Asset Management. "De zorg is dat de markten de kans overschatten dat de Fed volop gaat verruimen."
Verder werd bekend dat de inflatie van de eurozone in oktober uitkwam op 2,9 procent op jaarbasis, gedaald van 4,3 procent een maand eerder. De kerninflatie was 4,2 tegen 4,5 procent een maand eerder. Deze cijfers kwamen overeen met de voorlopige cijfers.
Stijgers en dalers
In Amsterdam won Adyen 2,2 procent en is sinds het dieptepunt van eind oktober het aandeel inmiddels weer met 60 procent gestegen. Echter, voor 2023 staat het aandeel nog steeds zo'n 20 procent lager.
In Brussel was KBC de koploper met een winst van 2,8 procent.
De CAC40 werd aangevoerd door Unibail-Rodamco en Publicis Groupe met plussen van 3 en 2,5 procent. Alstom sloot de gelederen na een zware week en verloor 1,6 procent
In de Duitse DAX won Siemens Energy liefst 7,5 procent. Het aandeel steeg eerder deze week al flink na cijfers en een overheidsgarantie van Berlijn.
Euro STOXX 50 4.340,77 (+0,9%)
STOXX Europe 600 455,82 (+1,0%)
DAX 15.919,16 (+0,8%)
CAC 40 7.233,91 (+0,9%)
FTSE 100 7.504,25 (+1,3%)
SMI 10.737,37 (+0,9%)
AEX 758,59 (+0,6%)
BEL 20 3.534,47 (+0,8%)
FTSE MIB 29.498,43 (+0,8%)
IBEX 35 9.761,40 (+1,0%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street gaat maandag een rode opening tegemoet.
De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag nagenoeg vlak geëindigd en sloten voor de derde week op rij hoger af.
Op weekbasis wonnen de drie indexen opnieuw terrein en wisten tussen de 1,9 en 2,4 procent bij te schrijven. Dit kwam mede tot stand nadat de inflatiecijfers van afgelopen week de markt niet tegenvielen en beleggers de hoop gaven dat het ergste van de inflatie achter de rug is. Dit voedt ook de verwachting dat de Federal Reserve klaar is met het verhogen van de rente en leeft in de markt zelfs de verwachting dat de rente volgend jaar weer snel omlaag kan.
"Het marktsentiment heeft een significante wending genomen", zei Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis, in een exclusief gesprek tegen ABM Financial News. "We zijn verschoven van een verhaal van hogere rentevoeten naar een consensus die wijst op teleurstellende groei- en inflatiecijfers in de toekomst" aldus Gijsels.
Gijsels merkte ook op dat de snelle verandering in het sentiment gezorgd heeft voor extra opwaartse druk in de markten. "Veel hedgefondsen hadden shortposities in obligaties en aandelen, wat leidde tot een aanzienlijke short squeeze". "Nu is het wachten op bevestiging dat de situatie ook fundamenteel verbetert".
Toch waarschuwt hij voor overdreven optimisme. "De markten anticiperen momenteel op een 'zachte landing' met dalende rentes. Dat is een optimistische verwachting. Als dit scenario niet uitkomt en de economie verder vertraagt, of als we in een diepere recessie belanden dan nu in de VS is ingeprijsd, kunnen de bedrijfswinsten onder druk komen te staan. "Het ergste scenario zou een combinatie van stijgende inflatie en economische vertraging zijn", volgens de strateeg die toch wel enkele scenario’s mogelijk ziet die niet positief zijn.
Verder werd bekend dat de woningbouw in de VS in oktober onverwacht is gestegen met 1,9 procent, waar een daling met 0,6 procent was voorzien. De bouwvergunningen namen in dezelfde maand met 1,1 procent toe.
De olieprijs wist te herstellen en noteerde vrijdag flink hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 4,1 procent in het groen op 75,89 dollar.
Ondanks de stijging van vrijdag is de olieprijs op maandbasis ongeveer 11 procent gedaald, mede als gevolg van de oplopende olievoorraden in de VS en de haperende economische groei, vooral in China.
Toch zien analisten van Citigroup nog genoeg opwaartse risico's, "met de mogelijkheid dat OPEC+ actie onderneemt om de prijzen te controleren, terwijl de risico's voor het aanbod in het Midden-Oosten hoog blijven", aldus de Amerikaanse bank. Het technisch comité van OPEC+ komt 26 november bijeen om het productiebeleid van de groep te evalueren.
De euro/dollar noteerde hoger op 1,0906. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0836 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0847 op de borden.
Komende week staan onder meer de notulen van de Fed op de agenda. Het is voor Wall Street een verkorte handelsweek, want Amerikanen vieren donderdag Thanksgiving. Vrijdag sluiten de beurzen in New York eerder vanwege Black Friday.
Stijgers en dalers
Applied Materials daalde grofweg 4 procent. De bekendgemaakte resultaten waren beter dan de toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie zelf had verwacht en overtroffen ook de marktverwachtingen. Echter, de chipmaker is onderwerp van een Amerikaans strafrechtelijk onderzoek vanwege het mogelijk ontwijken van exportbeperkingen naar China, schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen.
"Het bericht overschaduwde de prima kwartaalcijfers en vooruitzichten van het bedrijf", zei investment manager Simon Wiersma van ING.
Walmart wist niet te herstellen van de tik van donderdag en daalde 0,4 procent. De outlook werd verhoogd bij het presenteren van de kwartaalcijfers, maar de markt had qua verwachting voor de winst per aandeel op meer gerekend. Overigens bereikte het aandeel voor de cijfers een nieuwe recordstand op ongeveer 170,00 dollar.
Sectorgenoot Gap kon vrijdag ruim 30 procent bijschrijven, nadat de cijfers over het derde kwartaal de verwachtingen overtroffen.
De Amerikaanse kledingretailer hoefde in het afgelopen kwartaal minder kortingen te geven op kleding, waardoor de marges aantrokken. Ook werd de outlook voor heel het jaar gehandhaafd, ondanks dat Gap waarschuwde voor een mogelijk zwakkere omzet in het vierde kwartaal vanwege de uiteenlopende prestaties van winkels onderling.
ChargePoint verloor ruim 35 procent, nadat het infrastructuurbedrijf voor elektrische voertuigen een winstwaarschuwing gaf en zijn CEO en CFO verving.
Aandelen van Manchester United sloten 7,9 procent hoger. Ineos Group van de Britse miljardair Jim Ratcliffe zou op het punt staan om een minderheidsbelang van 25 procent te nemen
S&P 500 index 4.514,02 (+0,1%)
Dow Jones index 34.947,28 (-0,0%)
Nasdaq Composite 14.125,48 (+0,1%)´
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden overwegend hoger maandag.
Nikkei 225 33.464,33 (-0,4%)
Shanghai Composite 3.070,58 (+0,5%)
Hang Seng 17.773,01 (+1,8%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0920. Vrijdagavond noteerde het muntpaar op 1,0910.
USD/JPY Yen 149,09
EUR/USD Euro 1,0920
EUR/JPY Yen 162,81
MACRO-AGENDA:
08:00 Producentenprijzen - Oktober (Dld)
16:00 Leidende indicatoren CB - Oktober (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Retail Estates – Halfjaarcijfers (Be)
22:00 Zoom Video Communications - Cijfers derde kwartaal (VS)
Door: ABM Financial News.