Wat is de fibonacci retracement indicator?
Om koersdoelen te bepalen bij een stijging of een daling maak ik eigenlijk altijd gebruik van de Fibonacci retracement. Deze indicator is de nummer 3 meest gebruikte indicator onder handelaren maar ook onder algoritmes. Voor mij reden om eens iets over deze indicator te vertellen...
Aandelenmarkten bewegen nooit in een rechte lijn omhoog of omlaag. Tussentijds vinden altijd tegenbewegingen plaats, door bijvoorbeeld winstnemingen. Door middel van de fibonacci-retracement indicator is het mogelijk deze mogelijke draaipunten in de markt te signaleren.
De bedenker van Fibonacci is namelijk Leonardo van Pisa (Fibonacci). Hij was een bekende Italiaanse wiskundige die ontdekte dat bepaalde series van nummers, natuurlijke verhoudingen in het universum beschreven. Fibonacci is een reeks getallen die begint bij twee getallen: eerst 0 en vervolgens 1. Het volgende getal komt telkens voort uit de som van de voorgaande twee getallen.
Na de eerste twee getallen komt dus weer een 1 (0 + 1 = 1), vervolgens komt een 2 (1 + 1), daarna een 3 ( 1+ 2). Het begin van de rij van Fibonacci ziet er als volgt uit:
0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946,.
Hoe kun je de fibonacci indicator het beste gebruiken?
Handel je op hoger time frame (swing-trades), dan is het zaak dat je deze indicator ook in een langer lopende grafiek gebruikt. Denk hierbij aan de maand, week of daggrafiek. Handel je op een lagere time frames, denk daarbij aan de daghandel, dan gebruik je de 1H, of de 15 min-grafiek.
Allereerst gaan we bepalen of de betreffende onderliggende waarde zich in een opgaande of in een neergaande trend bevindt. Dit is bepalend voor hoe de fibonacci-lijnen worden uitgezet. Na een forse daling kun je de fibonacci indicator van bodem naar de top over de gehele beweging van de afgelopen tijd trekken. Hierdoor kun je eventuele draaipunten vinden waar de koers mogelijk weerstand zal ondervinden of zelfs gaat draaien. Hieronder zie je een voorbeeld hiervan.
Hierboven zie je de uurgrafiek van de AEX, hierop is goed te zien dat de koers een bodem heeft gezet op het 50% fibo. De koers is vervolgens opgelopen tot boven het 38,2% fibo waarmee het 50% fibo officieel een bodem is geworden.
Lagere toppen...
Omgekeerd werkt de fibonacci indicator precies hetzelfde. Als we een top en vervolgens een bodem hebben, kunnen we hier een lijn tussen trekken en op deze manier kijken bij welke van de fibo niveau er eventueel een lagere top tot stand komt. Hieronder heb ik daar een voorbeeld van...
In de weekgrafiek van de Bitcoin hierboven, heb ik een fibo geplaatst tussen de top op 19763 en de bodem rond 3200. De koers is vanaf het laagste punt op 3200 opgelopen naar het 61,8% fibo, vervolgens is tussen het 61,8% en het 50% een lagere top tot stand gekomen en is de Bitcoin weer gaan dalen. Rond het 23,6% fibo werd een hogere bodem geplaatst waarna de coin opnieuw is gaan stijgen naar het 38,2% fibo, waarna er opnieuw een lagere top tot stand kwam.
Zo zie je dat je met de fibonacci indicator vrij goed kunt voorspellen waar de koers naartoe gaat en waar je extra moet opletten voor eventuele bodem of topvorming.
tot zover de Fibonacci Retracement indicator, mochten er nog vragen zijn over dit blog dan hoor ik het graag.