AEX daggrafiek
Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet.
De AEX future staat momenteel op 662 en dat is zo'n 3 punten hoger. De futures voorzien een openingswinst van 83 punten voor de Duitse DAX en een plus van 31 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 25 punten hoger te openen.
De aandelenmarkten in Europa zijn maandag overwegend hoger geëindigd, na een rustige handelsdag waarbij Wall Street gesloten was vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
Ondanks de oorlog in Oekraïne die voortduurt, blijft de hoge inflatie voor beleggers het belangrijkste thema. Centrale banken verhogen de rentes in de hoop de prijzen hiermee omlaag te dringen, maar dit brengt het risico van een economische vertraging of zelfs recessie met zich mee.
"Het zijn geen omstandigheden waar beleggers vrolijk van worden, ze worden er vooral erg nerveus van. We verwachten dat de beweeglijkheid op de beurs daarom nog wel even zal aanhouden", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.
Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Duitse export in mei is gedaald, terwijl de import steeg. De Duitse handelsbalans kwam in mei uit op een tekort van 1,0 miljard euro.
De producentenprijzen in de eurozone stegen in mei met 0,7 procent op maandbasis en met 36,3 procent op jaarbasis. In beide gevallen was sprake van een lichte afkoeling van de prijzen ten opzichte van april en ook waren de cijfers beter dan verwacht.
Volgens economen van Pantheon Macroeconomics zal de Europese Centrale Bank zich houden aan hetgeen aan de markt is gecommuniceerd, namelijk een renteverhoging van 25 basispunten in juli. In september volgt dan vermoedelijk een verhoging met 50 basispunten. Pantheon rekent ook op drie renteverhogingen van 25 basispunten in oktober, december en februari.
Bedrijfsnieuws
Energie-aandelen deden goede zaken, door de zorgen over tekorten in het aanbod. Daarbij kwam Exxon Mobil afgelopen vrijdag met een positieve winstwaarschuwing. Shell, BP en TotalEnergies en Shell behoorden tot de sterkste stijgers, met koerswinsten van 4 tot 4,5 procent.
Ryanair vervoerde in juni 15,9 miljoen passagiers, tegen 5,3 miljoen in dezelfde maand een jaar eerder. Het aandeel verloor bijna een procent in Dublin. Rivaal easyJet maakte bekend dat operationeel directeur Peter Bellew is vertrokken. Het aandeel verloor ruim 4 procent.
In Parijs was Unibail-Rodamco-Westfield hekkensluiter in de CAC 40, met een verlies van ruim 3 procent. Vastgoedaandelen stonden sowieso onder druk, na een negatief rapport van Barclays. In Frankfurt leverde Vonovia 5 procent.
In de Duitse DAX worstelden zwaargewichten als SAP en Infineon, met verliezen van 1,5 tot bijna 3 procent. HelloFresh daalde bijna 2 procent en Zalando bijna 4 procent.
Euro STOXX 50 3.458,65 (+0,3%)
STOXX Europe 600 409,31 (+0,5%)
DAX 12.773,38 (-0,3%)
CAC 40 5.954,65 (+0,4%)
FTSE 100 7.232,65 (+0,9%)
SMI 10.881,97 (+1,0%)
AEX 659,61 (+0,6%)
BEL 20 3.693,91 (-0,4%)
FTSE MIB 21.343,93 (-0,1%)
IBEX 35 8.161,80 (-0,2%)
AMERIKAANSE AANDELEN
De Amerikaanse futures noteren dinsdag hoger.
Wall Street was maandag gesloten omdat Amerika zijn onafhankelijkheid vierde.
Vrijdag eindigden de beurzen in New York hoger, met name dankzij een opleving in de tweede helft van de handelssessie. Dat betekende een vooralsnog positieve start van de tweede jaarhelft. In de eerste zes maanden van 2022 verloren de Amerikaanse beurzen meer dan 15 procent en dat betekende de slechtste eerste jaarhelft sinds 1970.
Beleggers blijven gericht op de aanhoudend hoge inflatie, die centrale banken ertoe heeft gedwongen om jaren van soepel beleid terug te draaien en in versneld tempo de rente te verhogen. Die verandering heeft de vrees voor een groeivertraging, die tot een recessie zou kunnen leiden, versterkt.
"We zien dat de basis wordt gelegd voor een recessie", aldus marktanalist Seema Shah van Principal Global Investors. Ze verwacht begin volgend jaar een recessie als de arbeidsmarkt, die volgens haar nog steeds sterk is, verzwakt.
Daarom zal er later deze week veel aandacht zijn voor het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Het ADP-rapport, dat als indicator geldt voor de officiële cijfers, verschijnt voorlopig niet omdat de loonstrookjesverwerker de methodologie aanpast om een beter beeld te krijgen van de arbeidsmarkt in de VS.
Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade kan een teleurstellend banenrapport vrijdag de Federal Reserve nog nerveuzer maken. "Daar moet bij gezegd worden dat de Fed iets van economische pijn zal tolereren om de inflatie omlaag te brengen."
Op macro-economisch vlak is er later deze week ook aandacht voor de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector en de notulen van de laatste vergadering van de Fed.
Analisten van SEB verwachten dat de Fed bij het rentebesluit later deze maand de rente met nog eens 75 basispunten zal verhogen. "De markten vragen zich terecht af hoe vaak en hoe snel de Fed daarna nog gaat verhogen", aldus SEB.
"Veel handelaren denken dat de rente eind dit jaar op 2,5 tot 3 procent staat en dat dit het punt kan zijn waarop de Fed stopt met renteverhogingen", aldus Aslam.
De analist zelf denkt echter dat de kans hierop klein is. "De vorige keer dat de Amerikaanse rente tot 3 procent werd verhoogd, noteerde de inflatie op 4,3 procent. Nu is dat rond de 8 procent."
Qua bedrijfsnieuws zal er, als de Amerikaanse beurzen dinsdag weer open gaan, aandacht zijn voor Tesla. De fabrikant van elektrische voertuigen kwam afgelopen weekend met productie- en leveringscijfers. In het tweede kwartaal leverde Tesla minder elektrische auto's af dan in de drie maanden ervoor, met name als gevolg van de coronalockdown in China, waardoor een Tesla-fabriek in Shanghai tijdelijk werd gesloten. Op jaarbasis was wel sprake van een stijging van de productie en de leveringen.
Exxon Mobil meldde vrijdagavond laat dat de nettowinst in het tweede kwartaal naar verwachting fors hoger uitkomt dankzij de gestegen olie- en gasprijzen. In totaal zou de nettowinst in het kwartaal op kunnen lopen tot 18 miljard dollar, waarmee het volgens FactSet één van de meest winstgevende kwartalen zou zijn in zo'n 25 jaar.
Verder komt het aandeel van Meta Platforms, moederbedrijf van Facebook, dinsdag mogelijk in beweging. Volgens The New York Times zou CEO Mark Zuckerberg zijn werknemers hebben gewaarschuwd dat het bedrijf wordt geconfronteerd met een van de ergste economische vertragingen in de recente geschiedenis. Dit zal leiden tot kostenbesparingen en Meta zal ook minder nieuw personeel aannemen, aldus Zuckerberg.
S&P 500 index 3.825,33 (+1,1% - slotstand vrijdag)
Dow Jones index 31.097,26 (+1,1% - slotstand vrijdag)
Nasdaq Composite 11.127,85 (+0,9% - slotstand vrijdag)
AZIE
De Aziatische beurzen noteren dinsdag overwegend hoger. De inkoopmanagersindex voor zowel Japan, maar vooral voor China liet een duidelijke verbetering zien vanochtend.
Nikkei 225 26.366,22 (+0,8%)
Shanghai Composite 3.400,81 (-0,1%)
Hang Seng 21.984,63 (+0,7%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0439. Bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag bewoog het muntpaar op 1,0428.
USD/JPY Yen 136,27
EUR/USD Euro 1,0439
EUR/JPY Yen 142,25
MACRO-AGENDA:
00:30 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex diensten Caixin - Juni (Chi)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
08:45 Industriële productie - mei (Fra)
09:15 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex diensten - Juni (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex diensten - Juni def. (eur)
16:00 Fabrieksorders - Mei (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten
Door: ABM Financial News.