Zowel de AEX als de DAX hebben gisteren tijdens het eerste handelsuur een lagere top geplaatst en zijn vervolgens gaan dalen. Ook de Amerikaanse futures stonden het grootste gedeelte van de Europese sessie in het rood, maar zodra de cashhandel open ging, wist men de indices weer omhoog te brengen...
Per saldo zijn we er dan ook weinig mee opgeschoten en lijkt het er op de hogere timeframes op dat we in een zijwaartse range gaan bewegen waarmee er tijdens de lage volumes Intrday felle bewegingen kunnen zijn.
Dit fenomeen zien we vaker wanneer grote beleggers hun portefeuilles gaan rangschikken. De 'risicoaandelen' worden omgeruild voor meer 'waardeaandelen' waardoor de indices op en neer stuiteren binnen een zijwaartse range. Vervolgens zullen we moeten wachten op een uitbraak van de handelsrange voordat er weer een duidelijke trend komt.
Ander Nieuws
Beleggers konden verder reageren op de uitslag van de Duitse verkiezingen, waar de SPD nipt won van het CDU. Maar, zo waarschuwde econoom Carsten Brzeski van ING, SPD is er nog niet zeker van dat het de volgende regering mag leiden.
"Het uitblijven van een duidelijke winnaar in de Duitse verkiezingen, in combinatie met een nieuwe lading toespraken van centrale bankiers, kan de rally vertragen", meende Pierre Veyvet van ActivTrades. "Daarbij kijken beleggers voorzichtig naar China, waar zowel de energiecrisis als de liquiditeitscrisis groter wordt, waardoor de zorgen dat de impact overslaat naar andere economieën toeneemt."
De zorgen over de vastgoedsector in China nemen af, ondanks het missen van een couponbetaling door vastgoedreus Evergrande. "De zorgen over het besmettingseffect van de Evergrande-crisis zijn niet helemaal verdwenen, maar zijn wel naar de achtergrond geschoven nu beleggers zich druk maken over de wereldwijde tekorten, de fors stijgende energieprijzen en de hoge inflatie", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.
China lijkt particuliere beleggers te willen beschermen bij een ondergang van Evergrande.
Verder was er maandag, naast de orders voor duurzame goederen in de VS, die harder dan verwacht zijn gestegen, sprake van een lege beursagenda.
Bedrijfsnieuws
De energiesector was in trek, dankzij de hoge energieprijzen. Royal Dutch Shell en BP stegen 4,8 en 3,5 procent.
De Europese Commissie keurde de overname van de Britse Charge Now door de Duitse autobouwers BMW en Daimler en de Britse energiereus BP goedgekeurd. Charge Now is een joint-venture die een app biedt om eenvoudig te vinden waar iemand zijn elektrische auto kan opladen en afrekenen. BMW en Daimler wonnen tot 2,1 procent.
In Brussel steeg KBC sterk na een koopadvies en een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux. De Belgische bank werd 4,9 procent meer waard.
Ook Deutsche Bank, Banco Santander en BNP Paribas zaten in de lift, gesteund door een hogere tienjaarsrente in de Verenigde Staten. Een hogere rente betekent meer ruimte voor verzekeraars en banken om geld te verdienen.
Verzekeraars zoals Aegon en Axa profiteerden dan ook.
In Amsterdam was vastgoedreus Unibail-Rodamco de sterkste stijger met een winst van 6,7 procent en waren de halgeleiderfondsen Besi en ASMI de sterkste dalers. ASMI houdt dinsdag een beleggersdag.
Rolls Royce was een uitschieter in Londen met een koerswinst van 10,7 procent. Cineworld schoot maar liefst 11,9 procent omhoog in aanloop naar de lancering van de laatste James Bond-film No Time to Die. De lancering werd anderhalf jaar uitgesteld vanwege de coronacrisis.
HelloFresh was een sterke daler in Frankfurt met een koersverlies van 3,9 procent.
De luxemerken Kering, L'Oreal en LVMH verloren tot 1,7 procent.
Euro STOXX 50 4.165,48 (+0,2%)
STOXX Europe 600 462,85 (-0,1%)
DAX 15.573,88 (+0,3%)
CAC 40 6.650,91 (+0,2%)
FTSE 100 7.063,40 (+0,2%)
SMI 11.691,18 (-1,1%)
AEX 788,67 (-0,4%)
BEL 20 4.177,29 (+0,9%)
FTSE MIB 26.132,24 (+0,6%)
IBEX 35 9.002,90 (+1,5%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag overwegend hoger, maar de Nasdaq lijkt wel een lastige dag tegemoet te gaan.
De Amerikaanse beurzen zijn maandag overwegend lager gesloten, waarbij techaandelen toen ook al onder druk stonden door de hogere rentes, terwijl de Dow Jones-index juist licht steeg.
"De Amerikaanse beurzen sloten overwegend lager, waarbij de Amerikaanse tienjaarsrente voor het eerst sinds juni boven het niveau van 1,5 procent uitkwam", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson wees nog wel op de flinke winsten voor de Russell 2000-index, die op het hoogste niveau in drie weken koerst. Verder profiteerden financials als Goldman Sachs van de hogere rente.
President John Williams van de Federal Reserve in New York verwacht dat de recente stijging van de Amerikaanse inflatie niet zal aanhouden, zo zei hij maandag in een digitale toespraak. Tegen volgend jaar zal de inflatie zijn gezakt vanaf de huidige niveaus, zo verwacht Williams, die bevestigde dat de Fed geen haast heeft om de rentes te verhogen.
Volgens Williams laat de Amerikaanse economie een "solide momentum" zien en het terugschroeven van het opkoopprogramma van obligaties zal binnenkort "waarschijnlijk gerechtvaardigd" zijn.
Naast de hogere rente, zag Hewson ook dat nieuws uit China de techfondsen onder druk zette. Leveranciers van onder andere Apple, Tesla en Intel hebben de productie in hun Chinese fabrieken tijdelijk stilgelegd vanwege het tekort aan elektriciteit in meerdere Chinese regio's.
"Beleggers houden de situatie in China nauwlettend in de gaten, waar zowel de energiecrisis als de liquiditeitscrisis groter worden, waardoor de zorgen over een domino-effect toenemen", aldus technisch analist Pierre Veyret bij ActivTrades.
Beleggers houden ook de ontwikkelingen in Washington in de gaten, nu politici proberen een nieuwe shutdown van de overheid te voorkomen. Regelmatig dreigen de VS hun schuldenplafond te doorbreken, en voor een verhoging van het plafond moet soms stevig worden onderhandeld door de Democraten en de Republikeinen.
"Washington zal de komende weken meer aandacht krijgen, aangezien de politieke discussie rond de goedkeuring van infrastructuurwetten en het debat over het schuldenplafond waarschijnlijk de nieuwe richting voor de markten zal bepalen", meent Tavis McCourt, institutioneel aandelenstrateeg bij Raymond James.
De macro-economische agenda is traditioneel matig gevuld op maandag. Voorbeurs bleken de duurzame orders in augustus met 1,8 procent gestegen, waar door economen was gerekend op een plus van 0,6 procent.
De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten, nadat de olieprijzen vorige week al op weekbasis 2,8 procent stegen. Een november-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 2 procent, ofwel 1,47 dollar, hoger op 75,45 dollar op de New York Mercantile Exchange. Daarmee sloot de olieprijs op het hoogste niveau in bijna drie jaar. Het beperkte aanbod en een sterke vraag, hielpen de olieprijs omhoog. De Brent-prijzen stegen met 2,3 procent tot 79,01 dollar.
Goldman Sachs verwacht dat de prijs voor een vat Brent dit jaar nog tot 90 dollar kan stijgen en wees op de impact van orkaan Ida op de olieproductie in het licht van de aantrekkende vraag, vooral vanuit Azië.
Bedrijfsnieuws
Nike heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar hogere resultaten geboekt, maar de omzet steeg veel minder hard dan in de drie maanden ervoor. In de verslagperiode eindigend op 31 augustus, steeg de omzet van 10,6 miljard naar 12,2 miljard dollar. De omzetgroei van 16 procent was fors lager dan de groei van 96 procent in het vierde kwartaal. Het aandeel leverde ongeveer een procent in.
Costco Wholesale heeft in het vierde kwartaal van zijn afgelopen boekjaar een hogere winst en omzet behaald. In het kwartaal dat eindigde op 29 augustus steeg de nettowinst van 1,39 miljard naar 1,67 miljard dollar. De omzet verbeterde in het vierde kwartaal van 53,4 miljard naar 62,7 miljard dollar. De vergelijkbare omzet, voor de markt een belangrijke graadmeter, steeg met 9,4 procent. Het aandeel verloor circa anderhalf procent.
Polestar, een Zweedse fabrikant van elektrische auto’s, krijgt via een zogeheten special-purpose acquisition vehicle een notering aan de Nasdaq. De waarde van het bedrijf wordt geschat op circa 20 miljard dollar.
Nikola heeft een nieuwe overeenkomst getekend met Tumim Stone Capital om op enig moment voor 300 miljoen dollar aan nieuwe aandelen uit te kunnen geven. Tunim zal intekenen op de kapitaalverhoging voor 300 miljoen dollar en kan daarmee op een later tijdstip aandelen kopen van Nikola. Samen met een eerdere overeenkomst zorgt dit ervoor dat Tunim voor 600 miljoen dollar aan aandelen van Nikola zal kunnen kopen. Het aandeel Nikola steeg met circa 2,5 procent.
Altice USA leverde bijna zes procent in, nadat analisten van Credit Suisse en Raymond James het advies voor de kabelaar verlaagden. Credit Suisse verlaagde het advies van Outperform naar Neutraal, terwijl bij Raymond James het advies van Outperform naar Market Perform ging. In de afgelopen drie maanden verloor het aandeel Altice al 44 procent, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode 4 procent steeg.
S&P 500 index 4.443,11 (-0,3%)
Dow Jones index 34.869,37 (+0,2%)
Nasdaq Composite 14.969,97 (-0,5%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld.
Nikkei 225 30.126,28 (-0,4%)
Shanghai Composite 3.601,66 (+0,5%)
Hang Seng 24.561,75 (+1,5%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1697. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1698.
USD/JPY Yen 130,02
EUR/USD Euro 1,1697
EUR/JPY Yen 111,16
MACRO-AGENDA:
06:30 Producentenvertrouwen - September (NL)
08:00 Consumentenvertrouwen GfK - Oktober (Dld)
08:45 Consumentenvertrouwen - September (Fra)
15:00 Case Shiller huizenprijzen - Juli (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - September (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Micron Technology - Cijfers vierde kwartaal (VS)