opwaartse gaps voor Europese beurzen

Gepubliceerd op 15 juni 2021 om 08:52

De AEX en Dax futures staan een kwartier voordat de cashhandel begint op flinke winsten en zullen daarmee met opwaartse gaps openen. Meestal worden deze vrijwel meteen gesloten, maar het kan ook zo maar voorkomen dat ze een aantal dagen blijven openstaan.

Gisteren is de cashhandel met een flinke bounce van start gegaan, maar wisten de indices deze winst niet helemaal vast te houden. De AEX deed het nog het beste en wist opnieuw een High te zetten, de Dax zakte na een test van de 15800 terug tot aan 15680...

De overduidelijke indruk van de laatste paar dagen lijkt dat de obligatiemarkten en beleggers in het algemeen het verhaal van de Federal Reserve beginnen te geloven. 

Hewson zag dat berichten over het mogelijke uitstel van verdere versoepelingen in de huidige coronalockdown in het Verenigd Koninkrijk voor wat druk op luchtvaartaandelen zorgt. British Airways-eigenaar International Airlines Group leverde meer dan 4 procent in en in Amsterdam verloor Air France-KLM een meer bescheiden 1,4 procent.

"De aandelenmarkten blijven rond recordstanden koersen", zo ziet ook investment manager Salman Baig van Unigestion. "We denken dat er meer ruimte is voor een verdere stijging. We zien duidelijke signalen dat het economisch herstel duurzaam is", aldus Baig.

Alle aandacht zal deze week gaan naar het rentebesluit van de Federal Reserve. "Hoewel analisten van mening zijn dat de centrale bank geen aanpassingen zal doen in het monetaire beleid en zal vasthouden aan de dovish opvattingen over de economie, kunnen de voorspellingen voor de inflatie, rentes en economische outlook de markten wel van de wijs brengen", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

"Op de obligatiemarkten verwacht men dat de Fed zal herhalen dat het accommoderende beleid gepast is in het huidige macro-economische klimaat en dat het te vroeg is voor de Fed om te gaan taperen", aldus Aslam.

De Duitse tienjaarsrente noteerde maandag licht hoger op 0,25 procent negatief en de Amerikaanse variant op 1,50 procent positief.

In aanloop naar het rentebesluit er nog wat Amerikaanse macro-economische cijfers naar buiten, waaronder data over de detailhandelsomzet en de industriële productie. "Als deze cijfers zwakker dan verwacht zijn, dan kan dat de dollar onder druk zetten", zo voorzien analisten van Commerzbank.

"Gezien de sterk aangetrokken cijfers in de voorgaande maand, zal het momentum inmiddels significant zijn afgenomen", zo voorziet strateeg Thu Lan Nguyen van de Duitse bank. "Fiscale stimuleringsmaatregelen worden wat afgebouwd en bedrijven lopen tegen de nodige uitdagingen aan", aldus de strateeg.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De industriële productie in de eurozone steeg in april met 0,8 procent op maandbasis, waar een plus van 0,3 procent was voorzien. Op jaarbasis steeg de productie met ruim 39 procent en ook dit was boven verwachting.

Bedrijfsnieuws

Vanochtend kondigde Philips aan nog eens een last van 250 miljoen euro te nemen, bovenop de al eerder aangekondigde 250 miljoen euro vanwege problemen met zijn beademingsapparaten. Ondanks deze extra last zag Philips geen reden om de outlook voor dit jaar aan te passen. Andere divisies vangen de tegenwind op, aldus het bedrijf. De grotere tegenvaller is vooral een tik voor het sentiment, aldus analist Marc Hesselink van ING. Het aandeel Philips daalde meer dan 4 procent.

De Braziliaanse belastingdienst eist ruim 2 miljard euro van Unilever in verband met een reorganisatie van het bedrijf in 2001. Dit meldde het NRC Handelsblad op basis van het jaarverslag van het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern. Volgens de belastingdienst was de reorganisatie van de Braziliaanse tak van Unilever bedoeld om belastingen te ontlopen. De claim is inmiddels opgelopen tot ruim 2 miljard euro. Volgens Unilever kan het enkele jaren duren tot er een definitieve uitspraak is, meldde de krant. Er zouden daarnaast nog diverse andere rechtszaken lopen in Brazilië, schreef het NRC, met claims tot 650 miljoen euro. Het aandeel steeg een half procent.

Clariant heeft met de verkoop van zijn divisie Pigments zijn desinvesteringsprogramma voltooid. Dit liet het Zwitserse bedrijf maandagochtend weten. Over de verkoop van de betreffende tak werd een akkoord bereikt met een consortium van Heubach Group en SK Capital Partners. Wel zal Clariant een belang van circa 20 procent behouden. Het aandeel verloor bijna een procent.

Royal Dutch Shell bestudeert plannen om zijn schaliebelangen in Texas af te stoten. Dit schreef persbureau Reuters op basis van bronnen. De mogelijke verkoop zou betrekking hebben op een deel of de gehele positie van Shell in het Amerikaanse Permian Basin, grotendeels gelegen in Texas, dat vorig jaar goed was voor ongeveer 6 procent van de totale olie- en gasproductie van het Brits-Nederlandse bedrijf. Volgens de bronnen zou het gehele belang meer dan 10 miljard dollar waard zijn. Het aandeel Shell steeg bijna 3 procent, ook omdat de olieprijs hoger noteerde. Total en BP wonnen zo'n 1 tot 2 procent.

Euro STOXX 50          4.137,50 (+0,3%)
STOXX Europe 600       458,66 (+0,3%)
DAX                    15.673,64 (-0,1%)
CAC 40                 6.616,35(+0,2%)
FTSE 100               7.146,68 (+0,2%)
SMI                    11.866,41 (+0,2%)
AEX                    730,10 (+0,2%)
BEL 20                 4.220,84 (+0,7%)
FTSE MIB               25.757,83 (+0,2%)
IBEX 35                9.281,10 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag verdeeld gesloten, na het record voor de S&P500-index op vrijdag, met uitzondering van techbeurs Nasdaq.

Vooral aandelen die in de afgelopen tijd hebben geprofiteerd van een heropening van de wereldeconomie stonden maandag onder druk, met verliezen voor cruisemaatschappijen, fabrikanten en winkelketens. Beleggers leken weer groeiaandelen in te willen slaan, waardoor de Nasdaq-index voor de zesde handelssessie in zeven dagen aantrok.

De hernieuwde interesse in tech en andere groeiaandelen viel samen met een terugval in de obligatierentes afgelopen week. Tegelijk stegen ook de zogenoemde meme-aandelen weer fors, waarbij onder meer AMC ruim 15 procent steeg. Cryptovaluta wonnen ook aan waarde, nadat Tesla-topman Elon Musk weer openstaat om bitcoins te accepteren als betaalmiddel. Als voorwaarde moet het delven van bitcoins wel milieuvriendelijker worden.

De bewegingen op de beurs bleven wel beperkt en beleggers lijken het kruit droog te houden in aanloop naar een beleidsvergadering van de Federal Reserve. Hoewel de meeste beleggers verwachten dat de centrale bank de rentes zal handhaven, hopen zij wel meer inzicht te krijgen in de vraag of de Fed sneller de rentes wil verhogen nu de inflatie sterk oploopt.

"De bewoording van de Fed zal dit jaar enorm belangrijk zijn", aldus strategen van Glenmede. "De Fed moet haar intentie kenbaar maken om het ruime beleid af te bouwen, maar moet tegelijk ook duidelijk maken dat ze niet de intentie heeft om abrupt het beleid te verkrappen", aldus de strategen. "Dit kan al snel leiden tot miscommunicatie."  

De aandelenbeurzen stijgen al weken dankzij betere vooruitzichten voor economische groei in veel landen, dankzij de toenemende vaccinatiegraad tegen het coronavirus, terwijl centrale banken de economie blijven ondersteunen.

"De aandelenmarkten blijven rond recordstanden koersen", zo ziet ook investment manager Salman Baig van Unigestion. "We denken dat er meer ruimte is voor een verdere stijging. We zien duidelijke signalen dat het economisch herstel duurzaam is", aldus Baig.

Voordat de Fed spreekt zijn er nog economische cijfers over de detailhandelsverkopen en de industriële productie in de Verenigde Staten op dinsdag. "Na de sterke stijgingen in de voorgaande maand hebben deze cijfers waarschijnlijk veel van hun momentum verloren", stelde valuta-analist Thu Lan Nguyen.

Op een settlement van 70,88 dollar werd een vat West Texas Intermediate fractioneel minder waard. Eerder op de dag stegen de olieprijzen nog met ruim een procent, tot het hoogste niveau in 32 maanden. Een aantrekkende vraag, seizoensgebonden onderhoud bij raffinaderijen en de uitrol van vaccins zorgen volgens analist Louise Dickson van Rystad Energy voor enthousiasme op de oliemarkt. Later op de dag liepen de olieprijzen wat terug, vanwege de zorgen over een wat tegenvallende vraag naar olie in de zomer.

De euro/dollar noteerde op 1,2121. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er nog 1,2109 op de borden.  

Bedrijfsnieuws

Het coronavaccin van Novavax is voor meer dan 90 procent effectief tegen het virus. Dit meldde het Amerikaanse farmaconcern maandag op basis van Fase 3 onderzoeksdata. Het aandeel steeg aanvankelijk fors, maar sloot uiteindelijk krap een procent lager.

Virtu, dat geautomatiseerd handelt op de beurs, verdedigt zich tegen critici in Washington die zeggen dat kleine beleggers in het nadeel zijn op de aandelenmarkt. De uitvoering van orders van individuele beleggers door Virtu ligt onder vuur sinds de sterke koersstijgingen van hype-aandelen zoals GameStop en AMC Entertainment Holdings eerder dit jaar.

Cruisemaatschappijen worstelen met een verbod op vaccinatiepaspoorten in enkele Amerikaanse staten met aanleghavens voor cruiseschepen. Volgens de toezichthouder CDCP mogen schepen weer gaan cruisen als 98 procent van de crew en 95 procent van de passagiers geheel gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. In Florida, Texas en Alabama is het echter verboden om vaccinatiepaspoorten te eisen.
 
Boeing vindt nieuwe kopers voor 737 MAX vliegtuigen die werden afbesteld tijdens de pandemie, dankzij een snel herstellende luchtvaartmarkt. Van de 100 overtollige vliegtuigen heeft Boeing er nog maar 10 over. Het aandeel leverde krap een procent in.

Royal Dutch Shell overweegt om zijn bezittingen te verkopen in het grootste olieveld in de Verenigde Staten, in het Permian-bassin, mogelijk voor meer dan 10 miljard dollar, meldde persbureau Reuters. Dit zou de schuld van Shell omlaag brengen. Het bericht volgt kort nadat een rechtbank oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot met 45 procent moet verminderen voor 2030. Shell sloot in New York circa twee procent hoger.

S&P 500 index                   4.255,15 (+0,2%)
Dow Jones index            34.393,75 (-0,3%)
Nasdaq Composite           14.174,14 (+0,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld.

Nikkei 225                     29.440,98 (+1,0%)
Shanghai Composite      3.557,33 (-0,9%)
Hang Seng                    28.622,75 (-0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2124. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2121.

USD/JPY Yen   110,08
EUR/USD Euro  1,2124
EUR/JPY Yen   133,45

MACRO-AGENDA:

06:30 Internationale handel - April (NL)
08:00 Inflatie - Mei def. (Dld)
08:00 Werkloosheid - April (VK)
11:00 Handelsbalans - April (eur)
14:30 Detailhandelsverkopen  Mei (VS)
14:30 Empire State index - Juni (VS)
14:30 Producentenprijzen - Mei (VS)
15:15 Industriële productie - Mei (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - April (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Juni (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten