AEX 4 uurgrafiek
Gisteren zag het er heel even naar uit dat de AEX door de weerstandszone 685/689 zou gaan breken door de oplopende olieprijs, maar de index kreeg geen bijval van de Dax en ook niet vanuit de VS en dat heeft ervoor gezorgd dat er weer geen uitbraak van de range heeft plaatsgevonden. Echter noteert de index nog steeds rond de 685 en daarmee lijkt het, dat er nog een poging gaat komen vandaag.
De Dax is de laatste dagen ook niet voor, of achteruit te branden, er vind op dit moment een consolidatie plaats in de range 14550/14800. Ook hier is het wachten op een uitbraak.
Een hogere bodem ergens rond 14250 lijkt me de meest gezonde scenario, maar doordat we nu zo dichtbij de 15000 noteren, is het goed mogelijk dat we die eerst gaan testen voordat we gaan zakken.
De Europese aandelenmarkten worstelden woensdag met hun zorgen over verlengde lockdowns in onder meer Duitsland en Nederland en de vrees voor een trager economisch herstel voor de regio. Een groen Wall Street leidde tegen het einde van de handelsdag tot een herstel van de Europese beurzen.
"Opnieuw drukken de zorgen over een nieuwe golf van coronavirusgevallen in Europa en zorgen dat economieën later zullen heropenen dan aanvankelijk was voorspeld op de beurzen", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. Hoewel landen misschien iets langer de beperkingen moeten handhaven, wijst Madden erop dat de markt ervan overtuigd blijft dat landen op een gegeven moment volledig zullen heropenen. Dan zal er ook een inhaalslag plaatsvinden en zullen consumenten hun volle spaarpotten breken.
De markt kreeg woensdag een reeks Europese inkoopmanagersindices te verwerken. De economische activiteit in de eurozone is in maart van krimp naar groei gedraaid. De industrie zette een groeiversnelling in en dienstensector toonde minder krimp. De samengestelde index steeg van 48,8 naar 52,2.
Uit de separate indexen bleek dat de economische activiteit in Duitsland in maart snel is geaccelereerd, terwijl de economische activiteit in Frankrijk minder kromp. De Britse economie draaide van krimp naar groei.
Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in maart licht verbeterd, maar nog altijd negatief. De index steeg van 14,8 negatief naar 10,8 negatief.
De Britse consumenten- en producentenprijzen lieten in februari een plus zien.
Bedrijfsnieuws
Carrefour heeft met Advent International en Walmart een akkoord bereikt over de overname van Grupo BIG Brasil. Het aandeel Carrefour steeg 2,3 procent.
De chipsector deed het woensdag goed, nadat de Amerikaanse chipfabrikant Intel dinsdag laat bekendmaakte 20 miljard dollar te investeren in nieuwe fabrieken om de tekorten aan chips aan te vullen en tevens zei de eigen outlook te gaan overtreffen. ASML en ASMI stegen in Amsterdam 4,2 procent en 5,2 procent. Infineon won 0,4 procent.
De stijgende olieprijs zette Royal Dutch Shell, BP en Total stevig in het groen, met winsten van ruim 1,5 tot zelfs meer dan 2 procent.
RTL Group is van plan de Belgische dochteronderneming RTL Belgium te verkopen en overweegt ook om de Nederlandse tak in de etalage te zetten. Dit schreef L'Echo woensdagmorgen op basis van verschillende bronnen. Het aandeel verloor 1,8 procent.
E.ON heeft in 2020 de resultaten op jaarbasis weten te verbeteren en verwacht ook voor dit jaar een verdere verbetering. De koers van het aandeel noteerde 0,7 procent hoger.
Vestas heeft een opdracht ontvangen voor het Japans windproject Oritsume Minami 1. Het aandeel daalde 1,6 procent.
Euro STOXX 50 3.832,55 (+0,1%)
STOXX Europe 600 423,39 (0,0%)
DAX 14.610,39 (-0,4%)
CAC 40 5.947,29 (0,0%)
FTSE 100 6.712,89 (+0,2%)
SMI 11.063,87 (-0,3%)
AEX 686,13 (+0,6%)
BEL 20 3.872,00 (-0,2%)
FTSE MIB 24.208,66 (+0,4%)
IBEX 35 8.443,70 (+0,6%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in het groen.
Wall Street is woensdag nog licht lager gesloten.
Het is een volatiele handelsweek, omdat de markt beseft dat het wereldwijde economische herstel mogelijk langer zal duren dan verwacht, vanwege het toenemende aantal coronavirusgevallen en lockdowns in veel landen.
Beleggers evalueren tevens de hoge waarderingen van aandelen, nu de belangrijkste indices met meer dan 70 procent zijn gestegen, sinds de uitbraak van de pandemie maart 2020.
"De rally duurt inmiddels een jaar: we hebben een enorme daling en een enorme rally gezien en ik heb het gevoel dat de markten nu een pas op de plaats gaan maken", zei marktanalist Brian O'Reilly van Mediolanum International Funds. "Het zal de rest van het jaar moeilijk zijn om winsten te realiseren", zei hij.
Ondanks opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse centrale bank de economie zal blijven steunen totdat het economisch herstel robuuster is, gokken beleggers erop dat de inflatie sterk zal stijgen en de centrale bank zou kunnen aansporen om de rente te verhogen of zijn obligatieaankopen terug te schroeven.
Powell zei dinsdag dat fiscale stimuleringsmaatregelen een groot of duurzaam effect op de inflatie zullen hebben. Hij zei tevens dat beleidsmakers zouden kunnen optreden om de stijgende prijsdruk indien nodig te temperen.
Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS in februari onverwacht zijn gedaald met 1,1 procent op maandbasis.
Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 2,5 procent. De marktindex daalde van 766,2 naar 747,0.
De economische activiteit in de Verenigde Staten is in maart iets minder hard toegenomen. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de VS daalde van 59,5 in februari naar 59,1 in maart.
Een meifuture voor een vat ruwe olie sloot woensdag 5,9 procent, ofwel 3,42 dollar, hoger op 61,18 dollar op de New York Mercantile Exchange, na een scheepsongeval in het Suezkanaal, waardoor de doorvoer van vrachtschepen, waaronder olietankers, werd gestremd. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 19 maart zijn gestegen met 1,9 miljoen vaten tot 502,7 miljoen vaten.
Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en economische groeicijfers van het vierde kwartaal.
Bedrijfsnieuws
Intel gaat 20 miljard dollar investeren in nieuwe fabrieken die de tekorten aan chips moeten aanvullen. Ook meldde Intel de voor het eerste kwartaal afgegeven outlook te zullen overtreffen. Het aandeel daalde echter 1,4 procent.
GameStop verloor 32,2 procent, nadat de verkoper van computerspellen, tevens een veel gehypete 'meme-stock' bij jonge beleggers die speculeren op een short squeeze, niet voldeed aan de analistenverwachtingen bij de publicatie van kwartaalcijfers.
Robinhood, de populaire online trading app waarop het aandeel GameStop veel wordt verhandeld, zou een aanvraag voor een beursgang hebben ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC, meldde persbureau Bloomberg dinsdag.
Tesla daalde 4,3 procent. Een nieuwe Tesla kan voortaan betaald worden met bitcoins. Dit meldde topman Elon Musk woensdag op Twitter. Eerst alleen in de VS, maar later dit jaar moet afrekenen van de elektrische auto met bitcoins ook elders in de wereld mogelijk worden.
Second Sight Medical Product verloor 20,2 procent, nadat de fabrikant van ooglensimplantaten een grote aandelenplaatsing aankondigde. Het aandeel schoot de afgelopen maand als een rakte omhoog, na een goedkeuring voor zijn systeem voor netvliesprotheses. Die hogere koers wordt nu aangegrepen om vers kapitaal op te halen.
General Mills daalde 4,5 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers.
S&P 500 index 3.889,15 (-0,6%)
Dow Jones index 32.420,06 (0,0%)
Nasdaq Composite 12.961,89 (-2,0%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden donderdag in het groen.
Nikkei 225 28.814,12 (+1,4%)
Shanghai Composite 3.373,02 (+0,2%)
Hang Seng 27.947,87 (+0,1%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1822. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1816 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van
1,1834 op de borden.
USD/JPY Yen 108,93
EUR/USD Euro 1,1822
EUR/JPY Yen 128,77
MACRO-AGENDA:
08:00 Consumentenvertrouwen GfK - April (Dld)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Maart (Fra)
10:00 Geldhoeveelheid - Februari (eur)
13:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
13:30 Economische groei - Vierde kwartaal def. (VS)
15:00 Ondernemersvertrouwen - Maart (Bel)