De beurzen zijn de laatste dagen erg wisselend, de Dax wist gisteren opnieuw uit te breken en heeft zijn all time high verhoogd naar ruim 14800, daar werd een toppatroon afgerond waardoor we nu een shortsignaal hebben op de Dax. De index is de afgelopen periode behoorlijk gestegen en ik verwacht dan ook dat we vanmiddag na de expiratie een daling tegemoet gaan om in de komende periode de oude range terug te testen als nieuwe steun.
De AEX blijft nu al dagen dobberen tussen de weerstandszone 685/689 en de steun op 675. Zakt de index er doorheen, dan word ook daar een toppatroon afgerond en krijgen we een shortsignaal. De Nasdaq heeft gisteren ook een lagere top afgerond rond 13000 en staat nu op een belangrijk kantelpunt.
Wil jij ook long & stortsignalen ontvangen op de AEX, Dax en Nasdaq? probeer dan eens een abonnement op de signalendienst. Voor slechts €30,- ben je een maand lid. Klik hier voor meer info...
De Europese beurzen trokken zich donderdag op aan het Fed-rentebesluit en de toezegging van de Amerikaanse centrale bank om zijn accommoderende beleid voort te zetten totdat de Amerikaanse economie zich verder heeft hersteld van de gevolgen van de coronacrisis.
"Europese activa volgden de wereldwijde trend opwaarts nadat de markt bleef juichen over het rentebesluit van de Fed", zei analist Pierre Veyret van ActivTrades. De markt rekende volgens Veyret op een agressievere toon van Fed-voorzitter Jerome Powell.
De Bank of England heeft zoals verwacht het monetaire beleid niet gewijzigd. De beleidsrente bleef donderdag staan op 0,1 procent en het opkoopprogramma behoudt zijn omvang van 895 miljard Britse pond. De centrale bank leek daarbij wel iets meer dovish dan verwacht door het huidige tempo van de QE-opkopen te handhaven en aan te geven dat er meer bewijs nodig is dat de inflatie zich ontwikkelt richting de doelstelling van 2 procent.
De Turkse centrale bank verraste donderdag met een groter dan verwachte renteverhoging, naar 19 procent om de lira te ondersteunen.
Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone in januari op jaarbasis is gestegen, doordat de import harder daalde dan de export. Het handelsoverschot bedroeg 6,3 miljard euro.
Bedrijfsnieuws
Nokia heeft nieuwe plannen aangekondigd om een duurzame, winstgevende groei te realiseren. De outlook voor 2021 werd donderdag gehandhaafd en nieuwe groeidoelen voor 2023 werden gepresenteerd. Het aandeel daalde 5,7 procent.
De vermogensbeheertak krijgt binnen Credit Suisse per 1 april een zelfstandige status, waarmee het strategische belang van de divisie wordt benadrukt. Het aandeel won 2,5 procent.
Nespresso, het koffie-onderdeel van het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé, investeert 117 miljoen Zwitserse frank in een uitbreiding van zijn productiecentrum in het Zwitserse Avenches, om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar zijn koffiecups. De koers van het aandeel Nestlé steeg 0,2 procent.
Volkswagen steeg aanvankelijk hard, maar leverde uiteindelijk 2,8 procent in. BMW won wel 0,8 procent en Daimler zelfs 4,2 procent. In Parijs steeg Stellantis 3,1 procent en Renault 1,1 procent. Europese auto-aandelen deden het de afgelopen dagen sowieso goed, na verschillende presentaties over de toekomst van de elektrische auto.
Sartorius, de leverancier van farmaceutische en laboratoriumapparatuur, steeg 9,7 procent, nadat het concern zijn omzet en marge-verwachtingen voor het lopende jaar opwaarts bijstelde, op basis van sterke prestaties in de eerste 10 weken van 2021.
Euro STOXX 50 3.867,54 (+0,5%)
STOXX Europe 600 426,59 (+0,4%)
DAX 14.775,52 (+1,2%)
CAC 40 6.062,79 (+0,1%)
FTSE 100 6.779,68 (+0,3%)
SMI 10.973,76 (+0,5%)
AEX 682,39 (+0,3%)
BEL 20 3.921,95 (+1,0%)
FTSE MIB 24.360,49 (+0,3%)
IBEX 35 8.624,60 (+0,3%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag licht hoger.
De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager geëindigd.
De Dow Jones index sloot woensdag voor het eerst boven de 33.000 punten en leek daar donderdag boven te blijven maar in het laatste uur van de handel in New York zakte de index net als de andere markten weg.
Woensdag gaf de Federal Reserve nog aan zijn accommoderende monetaire beleid voort te zetten totdat de Amerikaanse economie verder is hersteld van de coronacrisis.
Hoewel de economie sneller herstelt dan verwacht, is het "nog geen tijd" om te praten over het afbouwen van het obligatieopkoopprogramma van de Federal Reserve", zei voorzitter Jerome Powell in een toelichting op het rentebesluit.
Powell waarschuwde er tevens voor dat de markt zich niet te veel moet focussen op de projecties van het monetair beleid van de centrale bank. Uit de nieuwe dot plot bleek dat inmiddels vier monetaire beleidsmakers in 2020 een renteverhoging verwachten. In december was dat er nog één. Zeven functionarissen voorspellen een renteverhoging in 2023.
"De update was het beste van twee werelden, aangezien de Fed een hogere [economische] groei verwacht, maar tegelijkertijd de noodzaak niet ziet om de rente binnenkort te verhogen", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.
Hij zag donderdag vooral winstnemingen nadat de Amerikaanse tienjaarsrente was opgelopen naar 1,74 procent. Daar hadden wederom techaandelen veel last van, aldus Madden.
Op de obligatiemarkt blijven beleggers ondertussen duidelijk anticiperen op een oplopende inflatie naarmate de economie meer herstelt, volgens analist Edward Park van Brooks Macdonald.
"Het draait allemaal om inflatieverwachtingen; het feit dat we richting een inflatie bewegen die de doelstelling van de Fed overtreft, zorg voor angst in de obligatiemarkt."
Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten vorige week is gestegen met 45.000 stuks tot een totaal van 770.000. Het cijfer viel tegen want er was door economen gerekend op een daling van het aantal nieuwe aanvragen tot 700.000.
Beter nieuws kwam er uit Philadelphia, waar de Philly Fed-index steeg van 23,1 in februari naar 51,8 in maart.
De leidende indicatoren stegen in februari 0,2 procent, na een stijging van 0,5 procent in januari.
Olie werd donderdag ruim 7 procent goedkoper.
Bedrijfsnieuws
Oliefondsen als Exxon Mobil en Chevron leverden rond 4 procent in na een stevige daling van de olieprijzen
Boeing eindigde bijna 3 procent lager, nadat Amerikaanse toezichthouders de bevoegdheid van de vliegtuigbouwer hebben ingetrokken om zelf verschillende nieuw geproduceerde 787 Dreamliners te inspecteren en goed te keuren.
Dollar General verloor 5 procent. Hoewel de uitbater van koopjeswinkels in het vierde kwartaal beter presteerde dan verwacht, viel de outlook voor het lopende boekjaar tegen.
Tesla daalde bijna 7 procent. Amerikaanse veiligheidsinstanties onderzoeken een ongeluk in Michigan waarbij een Tesla was betrokken. Volgens de lokale politie had de bestuurder van een Model Y de auto in autopilot staan toen hij op een snelweg tegen een politieauto botste. Het aandeel had donderdag verder last van de oplopende rentes.
Dat gold ook voor Apple, dat dik 3 procent daalde. Media berichtten ook dat de techreus in april mogelijk nieuwere en snellere iPad-modellen zal lanceren.
Starbucks sloot 2,6 procent lager. Aandeelhouders van de koffieketen hebben een voorstel voor een beloning van bestuurders van het koffiebedrijf verworpen.
Six Flags Entertainment verloor 1,7 procent, nadat het bedrijf aankondigde twee pretparken in Californië te heropenen en één in Mexico.
S&P 500 index 3.915,46 (-1,5%)
Dow Jones index 32.862,30 (-0,5%)
Nasdaq Composite 13.116,17 (-3,0%)
AZIE
De Aziatische beurzen noteerden vrijdag lager.
Nikkei 225 29.773,11 (-1,5%)
Shanghai Composite 3.405,52 (-1,6%)
Hang Seng 28.830,76 (-2,0%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1916. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar op 1,1910.
USD/JPY Yen 108,89
EUR/USD Euro 1,1916
EUR/JPY Yen 129,73
MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - Februari (Jap)
05:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
08:00 Producentenprijzen - Februari (Dld)