AEX & DAX futures staan vrijwel vlak.

Gepubliceerd op 23 februari 2021 om 08:23

                                                                                              AEX daggrafiek:

De AEX en DAX futures stonden vanmorgen nog licht hoger, maar zakken het laatste halfuur alweer iets terug. Gisteren kregen de bedrijven Apple en Tesla flinke klappen waarmee de Nasdaq zo'n 2,5% verloor. 

Voor vandaag word het de vraag, of het de AEX lukt om boven de 665 te blijven en de Dax zal stand moeten houden boven de bodem van gisteren zo rond 13800.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager gesloten, hoewel er gedurende de tweede helft van de handelsdag wel sprake was van gedeeltelijk herstel. 

"De Europese beurzen zijn de week teleurstellend van start gegaan, door toegenomen zorgen over de stijgende rentes en wat deze ontwikkeling ons vertelt over de economische outlook", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Dit leidde vandaag tot winstnemingen, vooral in de Verenigde Staten, waar de beurzen afstevenen op het vijfde dagverlies op rij", aldus Hewson.

"Het optimisme over een heropening van de economie drukt vooral op aandelen die goed presteerden dankzij de pandemie", aldus Hewson, wijzend op verliezen voor Just Eat Takeaway.com, Ocado en techaandelen als Sage Group en Avast.

Aandelen gerelateerd aan de reissector lagen er maandag juist goed bij met winsten voor onder meer easyJet, Ryanair en Tui.

Hewson zag wel dat de verliezen op de Britse beurzen gedurende de dag wat afnamen, nadat premier Boris Johnson de route uit een lockdown uitstippelde. Bovendien hebben olie-aandelen een vrij zware weging in de FTSE 100 en die hielpen volgens Hewson eveneens de verliezen beperkt te houden. Veel olie-aandelen vonden de weg omhoog, geholpen door veerkrachtige olieprijzen. De prijzen voor een vat West Texas Intermediate liggen weer boven de 60 dollar per vat, terwijl de Brent-prijzen vooralsnog de hoogste dagwinst laten zien sinds januari vorig jaar, zo merkte Hewson op. Zowel BP als Royal Dutch Shell stegen maandag flink.
 
De koperprijs bereikte vrijdag de hoogste stand in ruim negen jaar en noteerde maandag ook weer licht hoger.

"Een van de (vele) actuele verhalen in de financiële markten op dit moment is de forse stijging van de grondstofprijzen, waarbij koper, tin, zink, lood en nikkel allemaal fors omhoog gaan vanwege de hoop op mondiaal economisch herstel en uitdagingen voor het aanbod", zeiden strategen van ING. "Dit gebeurt op een moment dat beleggers zich beseffen dat de Federal Reserve de inflatie echt wil laten oplopen en dat obligaties echt geen activa zijn om momenteel in bezit te hebben."

Volgens ING is de grootste uitdaging daarbij of de verkoopgolf op de obligatiemarkten op een ordentelijke manier gebeurt, zodat reflatoire activa zoals aandelen, verder kunnen stijgen.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg maandag 2 procent naar 1,37 procent en de Duitse variant noteerde stabiel op -0,31 procent.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Ifo index die het Duitse ondernemersklimaat weergeeft. In februari was sprake van een onverwachte verbetering. De samengestelde index voor de industrie en de handel steeg van 90,3 in januari naar 92,4 deze maand. Er was door economen vooraf gerekend op een stand van 90,1. Ook de deelindexen voor de huidige situatie en de toekomstige ontwikkeling verbeterden.

Toch moeten de onverwacht positieve Ifo data volgens Carsten Brzeski van ING met een korrel zout worden genomen. Ze tonen volgens de econoom vooral dat Duitse ondernemers de financiële markten volgen en door de negatieve korte termijn effecten van lockdowns en een trage vaccinatieuitrol heen weten te kijken.

Bedrijfsnieuws

Grondstofaandelen als BHP en Glencore sloten maandag tot 1,5 procent hoger.

Techaandelen stonden juist onder druk. STMicroelectronics verloor ruim 2 procent in Parijs, net als ASML in Amsterdam. Infineon leverde in Frankfurt meer dan een procent in.

Maaltijdbezorgers Just Eat Takeaway en Delivery Hero, leverden maandag ruim 4 tot bijna 7 procent in, nu een aantal landen met lichte versoepelingen komen.

Euro STOXX 50          3.704,96 (-0,2%) 
STOXX Europe 600       413,39 (-0,4%) 
DAX                    13.950,04 (-0,3%) 
CAC 40                 5.767,44 (-0,1%) 
FTSE 100               6.612,24 (-0,2%) 
SMI                    10.697,38 (-0,1%) 
AEX                    671,75 (-1,0%) 
BEL 20                 3.826,42 (-0,3%) 
FTSE MIB               23.009,18 (-0,6%) 
IBEX 35                8.112,20 (-0,5%) 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag lager gesloten, door stijgende rendementen op obligaties waardoor beleggers zich zorgen maken of technologie-aandelen niet te duur zijn.

Vorige week daalde de S&P500 al met 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq verloor 1,3 procent.

"De Amerikaanse beurzen stonden maandag lager, waarbij toegenomen rentes op de obligatiemarkten leidden tot meer winstnemingen na de recordstanden vorige week en in aanloop naar een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. 

Powell zal volgens Hewson in de komende dagen vermoedelijk veel vragen krijgen over hoe de Fed de inflatie-verwachtingen kan temmen in een periode waarin de rentes scherp stijgen. 

Beleggers rekenen erop dat de uitrol van vaccinaties en een stimuleringspakket van president Joe Biden ter waarde van 1,9 biljoen dollar het economisch herstel later dit jaar zal versnellen.
 
In combinatie met zorgen over stijgende inflatie en het vooruitzicht dat de rente sneller dan verwacht zal gaan oplopen, heeft dat geleid tot een verkoopgolf in Amerikaanse staatsleningen gedurende de afgelopen weken.

Bij lagere prijzen stijgen de rendementen op obligaties en worden de momenteel tamelijk hoog geprijsde aandelen relatief minder aantrekkelijk.

"Nu het rendement stijgt komt er meer vraag naar staatsleningen, ten opzichte van andere beleggingscategorieën", stelde Hani Redha van PineBridge Investments.

Vermogensbeheerders nemen geleidelijk afscheid van de hoog gewaardeerde aandelen van technologiefondsen, die vorig jaar de aandelenmarkten omhoog leidden. Zij kiezen voor sectoren die gevoeliger zijn voor economisch herstel. Hierdoor werd de energiesector recent meer waard.

Volgens Patrick Spencer van Baird zou het rendement op tienjarige staatsleningen in de VS tot 4 procent moeten stijgen, om aantrekkelijk te worden ten opzichte van aandelen. "Ze staan op het punt om spiritus op de barbecue te gooien met deze stimulering van 1,9 biljoen dollar", aldus Spencer.

De markt is wel benieuwd hoe de Fed gaat reageren op de steile rentecurves. "De moeilijkheid voor aandelenbeleggers is dat de zorgen toenemen over een 'tantrum' in de markt bij een mogelijke verkrapping van het monetaire beleid, naarmate de Fed verder achterop raakt bij de marktverwachtingen voor de economische groei en de rente", zei Sean Darby van Jefferies in een rapport.

Op economisch vlak bleek een index voor de economische activiteit in de regio Chicago te zijn gestegen in januari, van 0,41 naar 0,66. Het cijfer voor december werd neerwaarts bijgesteld van 0,52.

De olieprijs is maandag flink gestegen. Op een settlement van 61,49 dollar werden maart-futures op een vat West Texas Intermediate op de expiratiedag 3,8 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Een groep activistische beleggers heeft een groot belang in Kohl's en probeert het bestuur van de warenhuisketen over te nemen, zeggen bronnen tegen de Wall Street Journal. De groep investeerders heeft samen 9,5 procent van het bedrijf in handen. Het aandeel Kohl's stond 6,2 procent hoger.

Boeing heeft luchtvaartmaatschappijen opgedragen één van zijn vliegtuigmodellen aan de grond te houden. Bij een Boeing 777-vliegtuig brak afgelopen weekend een straalmotor af nabij Denver. Boeing sloot 2,1 procent lager.

M&T Bank wil People's United overnemen voor meer dan 7 miljard dollar, volgens bronnen. Het gaat om regionale Amerikaanse banken. De overnameprooi stijgt met 15 procent in waarde.

Toast, een bedrijf dat software voor restaurants maakt, wil naar de beurs. De beursgang zou het bedrijf kunnen waarderen op 20 miljard dollar, zeggen bronnen.

Een adviescommissie voor de Amerikaanse medische toezichthouder FDA beoordeelt donderdag het coronavaccin van Johnson & Johnson. Het zou het vierde goedgekeurde coronavaccin kunnen worden. Het aandeel daalde evenwel met 0,1 procent.

S&P 500 index              3.876,50 (-0,8%)
Dow Jones index            31.521,69  (+0,1%)
Nasdaq Composite           13.533,05  (-2,5%)    

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdagochtend hoger, met een winst van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite. De Japanse beurs hield de deuren gesloten. 

Nikkei 225              30.156,03 (+0,5%) (slotstand maandag)
Shanghai Composite      3.651,72 (+0,3%)
Hang Seng                30.795,06 (+1,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2170. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2153 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2158 op de borden. 

USD/JPY Yen   105,05
EUR/USD Euro  1,2170
EUR/JPY Yen   127,84 

MACRO-AGENDA:

00:00 Japanse beurs gesloten
08:00 Werkloosheid - December (VK)
11:00 Inflatie - Januari def. (eur)
15:00 Case Shiller huizenprijzen - December (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Conference Board - Februari (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

08:00 HSBC - Cijfers vierde kwartaal (VK)
13:00 Home Depot - Cijfers vierde kwartaal (VS)
13:00 Macy's - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 McAfee - Cijfers vierde kwartaal (VS)