Dax 5 minuut-grafiek...
De AEX gaat vandaag net als alle andere Europese indices naar verwachting nipt lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent, voor vandaag ligt het kantelpunt op 650, daaronder komt er meer druk op de koersen.
De Dax zakt inmiddels alweer naar de low van afgelopen vrijdag zo rond 13700. Vandaag blijven de Amerikaanse beurzen gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.
Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis nog 1,0 procent hoger naar 651,73 punten, waarbij techaandelen de uitblinkers waren. Zo klom ASML, dat woensdag met kwartaalcijfers doorkomt, met 5 procent.
De stemming werd afgelopen week bepaald door oplaaiende coronazorgen door de verschillende zeer besmettelijke mutaties die overal opduiken, politieke onrust in Washington en het stimuleringsplan dat aankomend president Joe Biden onthulde.
Biden wil 1.900 miljard dollar aan coronastimulus door de Senaat loodsen, met 1.400 dollar voor elke Amerikaan bovenop de 600 dollar die in december al werd afgesproken, en aanvullende bijstand bovenop werkloosheidsuitkeringen.
Daarnaast wil de nieuwe president honderden miljarden dollars uitgeven ter ondersteuning van staten en lokale overheden, coronavaccinaties en het veilig heropenen van scholen.
Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wordt het mogelijk echter lastig om breedgedragen steun te krijgen voor de plannen, omdat de Republikeinen het prijskaartje waarschijnlijk te hoog vinden. Zij wees erop dat er zeker 60 van de 100 senatoren in de Senaat akkoord moeten gaan, dus zullen de Democraten tenminste 10 Republikeinse collega's moeten overtuigen.
Wall Street deed afgelopen week op weekbasis een stapje terug, nadat de hoofdindices sinds de Amerikaanse verkiezingen van begin november bijna onafgebroken waren gestegen.
Amerikaanse beleggers kunnen zich nu richten het op cijferseizoen dat deze week losbarst, met rapportages van onder meer Goldman Sachs, Morgan Stanley, Procter & Gamble, IBM, Intel en vele anderen. Vandaag is de bedrijfsagenda evenwel nog leeg omdat Wall Street de deuren gesloten houdt.
De olieprijs stond vrijdag onder druk. Op een settlement van 52,36 dollar werd een vat West Texas Intermediate 2,3 procent goedkoper. Op weekbasis was sprake van een fractionele stijging.
Daarmee komt een eind aan de rally die werd ingegeven door het besluit van Saoedi-Arabië van vorige week, om vrijwillig in de productie te snijden, stellen analisten van Rystad Energy.
Positief is het coronastimulusplan van aankomend president Biden. Door deze aanjager voor de Amerikaanse economie, kan de vraag naar olie dit jaar met 400.000 vaten per dag toenemen, voorspelt Rystad.
Daar staan de zorgen over de impact van het coronavirus tegenover, volgens de marktkenners. Omdat het aantal besmettingen in de VS en Europa hoog blijft, handhaven veel landen hun lockdownmaatregelen of breiden die zelfs uit.
Ook China, waar het virus lang onder controle leek, neemt opnieuw strenge maatregelen om een uitbraak in te dammen. Vanochtend werd wel onder meer bekend dat de Chinese economie in het afgelopen kwartaal harder is gegroeid dan verwacht.
Het bruto binnenlands product steeg in de laatste drie maanden van vorig jaar met 6,5 procent op jaarbasis, waar een plus van 6,0 procent was verwacht. Op kwartaalbasis ging het om een groei van 2,6 procent. Daarmee kwam de groei ondanks de corona-impact in heel 2020 uit op 2,3 procent.
De Chinese beurzen weten vanochtend de weg omhoog te vinden met winsten tot een procent. De andere Aziatische hoofdbeurzen noteren echter eensgezind lager, met als negatieve uitschieter de beurs in Seoel met een verlies van ruim 2 procent.
Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2078.
Naast het cijferseizoen, waar de nadruk deze week nog vooral ligt op Amerikaanse bedrijven, zal deze week de aandacht gericht zijn Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank donderdag het eerste rentebesluit van 2021 bekend zal maken.
Een dag eerder vindt de presidentiële inauguratie van Joe Biden plaats.
Bedrijfsnieuws
AkzoNobel wil Tikkurila kopen voor 31,25 euro per aandeel. AkzoNobel waardeert Tikkurila op 1,4 miljard euro. Daarmee ligt het bod van AkzoNobel 13 procent hoger dan dat van PPG.
Euronext stelde Delphine d’Amarzit voor als CEO van Euronext Paris.
Arcadis gaat nauw samenwerken met start-up Irys uit Texas, om de communicatie tussen de overheid en burgers te verbeteren in grote projecten in steden.
Core Laboratories handhaafde het kwartaaldividend op 0,01 dollar per aandeel in contanten.
Analistenadviezen
Credit Suisse verlaagde het advies voor ArcelorMittal van Outperform naar Neutraal. Het koersdoel werd juist opgehoogd van 22,00 naar 24,00 dollar. Berenberg verhoogde daarnaast het koersdoel voor ASR Nederland van 41,70 naar 43,80 euro, bij handhaving van het koopadvies.
Slotstanden Wall Street
De S&P 500 daalde vrijdag 0,7 procent op 3.768,25 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent tot 30.814,26 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent lager op 12.998,50 punten.