De verwachte uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen loopt uit op een feestje voor beleggers in technologieaandelen. In de Verenigde Staten winnen Apple (+3,2%), Facebook (+2,3%) en Amazon (+3,2%) opnieuw terrein, terwijl in Amsterdam chipbedrijven ASML (+4,1%) en ASMI (+3,7%) de lijst met de grootste stijgers aanvoerden. Van de honderd aandelen op de Nasdaq-index, waar veel technologiebedrijven deel van uitmaken, dalen er halverwege de beursdag maar zes.
Daarmee staat de Nasdaq rond 17.00 uur Nederlandse tijd 2,6% hoger. Sinds maandag zijn de bedrijven in deze index samen al bijna 9% meer waard geworden. En dat in een sector waar de koersen in dit coronajaar al tot bizarre hoogtes zijn gestegen.
Verkiezingen maken Nasdaq-verlies goed
Amazon en Facebook
Niet dat Joe Biden nu zo'n uitgesproken vriend is van bedrijven zoals Amazon en Facebook. Integendeel, de Democraat bekritiseerde Amazon omdat het bedrijf te weinig belasting zou betalen en heeft zich ook kritisch uitgelaten over privacykwesties en de doorgeslagen marktmacht van de techbedrijven. Maar nu de verwachte 'blauwe golf' (waarbij de Democraten ook de macht in het Amerikaanse Congres zouden grijpen) uitblijft lijken beleggers minder bezorgd over strengere en effectievere regels die de macht van die bedrijven zou inperken.
Volgens de Amerikaanse techanalist Ben Thompson van het gezaghebbende blog Stratechery zouden de grote technologiebedrijven er bovendien een stuk slechter aan toe zijn als de Trump aan de macht blijft dan als er een Democraat de komende vier jaar in het Witte Huis zetelt.
De wraak van Trump
Dat heeft deels te maken met de status van de technologiegiganten — vooral op het gebied van sociale media. Ook in deze verkiezingen zijn Facebook en Twitter bepalende spelers. In de Verenigde Staten waren de twee berichten met de meeste interacties op Facebook berichten van Trump. Twitter plakte een disclaimer over vijf tweets van de huidige president ('deze tweet is mogelijk misleidend', staat er), en plaatste een waarschuwing bij één ander bericht van de president. De kans dat de Trump-regering daar na de verkiezingen wraakmaatregelen op zou nemen is enorm, zo stelde Thompson donderdag.
Toch is de technologiehausse nu veel breder gedragen dan alleen de grote namen Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft, de partijen die deze zomer de Nasdaq naar grote hoogtes stuwden. Donderdag knalde zo'n beetje ieder bedrijf dat iets met een chip produceert omhoog.
Ommekeer
'Het lijkt me een terugdraai van de periode van voor de verkiezingen, toen de onzekerheid zorgde voor een kleine correctie', zegt technologieanalist Marc Hesselink van ING. 'Het verhaal dat een grote Democratische overwinning slecht zou zijn de sector telt misschien voor de grote techbedrijven, maar niet voor de rest van de keten, met bijvoorbeeld alle chipbedrijven en ook het Nederlandse ASMI en ASML. Die winnen nu ook enorm.'
Dat juist tech zulke grote uitslagen op de borden zet komt ook doordat die aandelen over het algemeen beweeglijker zijn vergeleken met de rest van de beurs, zo stelt Hesselink.
Banken en verzekeraars
De aandelen van banken en verzekeraars waren woensdag nog de gebeten hond op de beurs. In Het uitblijven van de 'blauwe golf' zorgt voor dalende rentes, omdat de kans op een grootschalig stimuleringsprogramma nu ook kleiner wordt geacht. Dat raakt het verdienmodel van de financials. Donderdag krabbelden de banken en verzekeraars in Europa weer wat op na verliezen een dag eerder. Ook de daling van de rente leek voorlopig tot staan gebracht.
Op de valutamarkt viel donderdag de beweging van de Amerikaanse dollar op. De dollar werd flink minder waard, waardoor één euro inmiddels goed is voor $1,1823.