Economie eurozone daalt met ruim 12%

Gepubliceerd op 31 juli 2020 om 12:33

De coronacrisis en de lockdowns hebben de economie van de eurozone de hardste tik ooit gegeven. In het tweede kwartaal kromp de economie met 12,1 % ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde cijfers van Eurostat. Over het eerste kwartaal was er al een neergang genoteerd van 3,6%.

De daling kwam overeen met de verwachtingen van analisten. De euro trok zich weinig aan van de slechte Europese groeicijfers en brak vrijdagochtend even door de 1,19 dollar per euro en bleef hoger noteren tegenover de Amerikaanse munt. De Europese aandelenbeurzen laten een verdeeld beeld zien.

 

Enigszins tegen de verwachting in loopt ook de inflatie in de eurozone weer iets op, van 0,1% in mei, via 0,3% in juni tot 0,4% in juli. Analisten hadden voor juli juist een lichte daling voorzien. Ook de kerninflatie - zonder de vaak sterk schommelende olie- en voedselprijzen - stijgt, van 1,1% in juni naar 1,3% in juli.

Zuid-Europa

Een aantal individuele Europese landen kwam vrijdag eveneens met cijfers, zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Ook de economie van Frankrijk heeft in het tweede kwartaal de grootste klap ooit beleefd. Door de coronauitbraak en de sociale uitsluiting kromp de economie met 13,8% ten opzichte van het voorafgaande kwartaal, zo meldt het Franse bureau voor de statistiek. Hoewel de klap niet zo hard is als de -15% die analisten voorspelden, is het de grootste daling sinds het begin van de cijferreeks zeventig jaar geleden. In het eerste kwartaal was de economie van Frankrijk al met 5,9% gekrompen.

Frankrijk komt er genadiger af dan Spanje. Dat moest vrijdag over het tweede kwartaal een krimp van 18,5% melden. De neergang is in dit geval juist sterker dan verwacht en volgt op een eerdere krimp met 5,2% in het eerste kwartaal. Ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar is er dus bijna een kwart vanaf gegaan.

Italië deed het van deze drie zuidelijke Europese landen nog het minst slecht. Na een krimp met 5,4% in het eerste kwartaal leverde het tweede een -12,4% op. De economie van Portugal kromp 14,1% in het vorig kwartaal.

Noordelijke landen

Drie noordelijke Europese landen kwamen donderdag al met cijfers en die waren duidelijk minder slecht. Duitsland zag de economie in het tweede kwartaal krimpen met 10,1%, Oostenrijk met 10,7% en België met 12,2%. Deze landen kenden in het eerste kwartaal ook al een geringere krimp dan Spanje en Frankrijk.

Het CBS komt op 14 augustus met de cijfers over Nederland. In het eerste kwartaal was Nederland met een krimp va 1,5% één van de minst slecht presterende economieën en de verwachting is dat dit zo blijft.

Lagarde wil beleid ruim houden

President Christine Lagarde van de ECB zei vrijdag in een interview met een Franse krant dat de ECB het huidige stimuleringsbeleid tot zeker halverwege 2021 moet voortzetten. De ECB koopt massaal obligaties op, tot een bedrag van €750 mrd, om te verzekeren dat er ruim geld in de markt beschikbaar komt. 'We moeten een veiligheidsnet handhaven met bijzonder aantrekkelijke condities tot ten minste juni 2021', aldus Lagarde.

De Franse minister van Financiën Bruno Lemaire sloeg na de publicatie een optimistische toon aan en zegt te hopen dat de economie het beter kan doen dan de krimp met 11% gemiddeld over het hele jaar die hij zelf onlangs nog voorspelde. Eerder deze week zei hij in te parlement dat het ergste nog moet komen voor de Franse economie. De Spaanse regering gaat voor het hele jaar uit van een krimp met 9,2%.

(Bron FD.nl)