Olie keldert naar ongekende diepte...

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 13:30

De spectaculaire prijsdalingen op de oliemarkt gaan ook dinsdag verder. Brent-olie, de internationale maatstaf, verloor al tot 28% en kostte dinsdagavond slechts $18,55 tegen ruim $25 maandag. Het is voor het eerst in achttien jaar dat Brent-olie onder de $20 zakte.

De wereldwijde oliemarkt staat volledig op zijn kop. Door de coronacrisis is er in korte tijd ongekend veel vraag weggevallen. De schatting is rond de dertig miljoen vaten per dag, op een totaal van ongeveer honderd miljoen vaten per dag vóór de crisis. Er wordt nauwelijks meer gevlogen en ook een groot gedeelte van het wegverkeer is weggevallen.

Olieprijzen negatief

Er is een groot probleem met de opslag van al die overbodige olie, want de productie daalt niet zo snel als de vraag. De problemen zijn het grootst in de Verenigde Staten, waar handelaren dus nu al betalen om van hun olie af te komen. Op dinsdag slaat een deel van de paniek over op de rest van de oliemarkt.

Amerikaanse olie die in de VS op korte termijn wordt geleverd, kost dus geld. Kopers betalen niet, maar krijgen bijna $40 dollar om van de levering af te komen: de zogeheten settlement was maandagavond -$37,63. Vandaag loopt het termijncontract voor levering in mei af.

Volgend contract daalt ook in prijs

Verontrustend signaal is dat het volgende termijncontract voor Amerikaanse olie ook weer heel hard in prijs daalt. Dat zou betekenen dat handelaren voorzien dat er ook in juni grote problemen zullen zijn met de fysieke levering van ruwe olie in de Verenigde Staten.

Die vrees werd dinsdag nog eens verder aangewakkerd door de Texas Railroad Commission, de toezichthouder op de olie en gas industrie in de Amerikaanse staat Texas. Die stelde een besluit over productiebeperking in de staat uit tot een bijeenkomst in mei, ondanks een oproep van oliebedrijven om dat nu te doen.

Het contract voor levering in juni in plaats van mei zakte dinsdagavond zelfs even met 67% tot onder de $7 per vat. Bij WTI-termijncontracten wordt de olie in principe altijd fysiek geleverd in opslagtanks nabij de stad Cushing, in de staat Oklahoma. Die tanks zitten nog niet helemaal vol, maar de schrik onder handelaren in de termijncontracten zit er goed in.

Een aantal grote lokale oliebedrijven hadden de toezichthouder gevraagd om een productiebeperking in te stellen voor de staat om zo iets te doen aan de enorme overproductie van olie die tot extreme prijsdalingen van olie heeft geleid. Maar het driekoppig comité besloot tijdens een hoorzitting dinsdag daar niet over te stemmen, maar dat uit te stellen tot mei.

Vopak is vrijwel vol

Vopak is een van 's werelds grootste tankopslagbedrijven. Maar het concern uit Rotterdam heeft ook nauwelijks ruimte om olie te herbergen, zei financieel topman Gerard Paulides tegen Bloomberg. 'De beschikbare capaciteit aan oliezijde is voor onze terminals bijna volledig uitverkocht. De wereldwijd beschikbare ruimte die momenteel niet in onderhoud is, bijna allemaal vol. Van wat ik elders in de wereld hoor, zijn we niet de enigen.'

Vanochtend kwam het bedrijf met een trading update over het eerste kwartaal. Vopak verwacht de komende kwartalen te profiteren van de gekelderde olieprijs. De sterk toegenomen vraag naar opslag van ruwe olie en olieproducten zal leiden tot vollere opslagtanks en tot een hogere bezettingsgraad.

Bloedbad

Daarmee is Vopak een van de weinige bedrijven die lijken te profiteren van deze ongekende marktomstandigheden. Opslag is vaak geclaimd en bovendien schreeuwend duur. Eigenaren van termijncontracten moeten, als ze het contract niet verkopen voor de expiratie, de olie in principe fysiek in ontvangst nemen. Bij termijncontracten op Brent-olie is dat niet het geval, daar wordt het verschil in prijs afgerekend in dollars. Desondanks lijkt de paniek over te slaan naar Brent-olie.

Saoedi-Arabië en een aantal andere leden van de Opec, de Organisatie van olie-exporterende landen, zouden overwegen eerder te beginnen met de beperking van de productie, zo meldt The Wall Street Journal.

'Er moet iets aan dit bloedbad worden gedaan', zei een anonieme Saoedische functionaris tegen de Journal. 'Maar misschien is het een beetje te laat.'

De Opec-landen spraken samen met Rusland en een aantal andere olieproducenten in het paasweekeinde af om de eigen productie met 9,7 miljoen vaten per dag te beperken. Die productiebeperking gaat echter pas op 1 mei in.

 

(Bron FD.nl)