Blog week 5: PMI's en het coronavirus...

Gepubliceerd op 26 januari 2020 om 16:15

Het gevaar van een recessie lijkt geweken...

Een paar weken in 2020 is er reden voor optimisme over de economie. Vorig jaar zwakte de groei nog geleidelijk af naar een niveau dat niet meer bevredigend is. Zou die trend doorzetten dan volgt onvermijdelijk een recessie. Zo ver lijkt het niet te komen.

Een reeks van nieuwe cijfers duidt juist op herstel. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank sprak dan ook van een stabilisatie van het economisch beeld en over afnemende risico's.

 

Voor Europa waren deze week het meest in het oog springend de verwachtingen van de investeerders in Duitsland voor de komende zes maanden. Die waren volgens instituut ZEW sinds medio 2015 niet zo positief. Dat is nogal wat na alle sombere berichten over de problemen in de Duitse industrie. Het is dat de Duitse consument geld is blijven uitgeven, anders was de economie in 2019 al in recessie geraakt.

Nu heeft de ZEW-indicator niet de status van bijvoorbeeld de inkoopmanagersindex, de PMI. Deze Purchasing Managers Index duidde vrijdag voor Duitsland ook op herstel en viel bovendien hoger uit dan in de markt was verwacht. Op grond van voorlopige bevindingen, behaalde de Duitse industrie in januari de beste score sinds februari van vorig jaar...

De bodem lijkt dus bereikt....

Op de wel heel zwakke PMI-waarde van 43,7 over december volgt 45,2 over januari. Een uitkomst onder de grenswaarde van 50 duidt nog steeds op een vermindering van de activiteiten, maar de neergang verloopt minder dramatisch. ‘De bodem in de industrie lijkt bereikt', maar het kan nog wel even duren voor het omslagpunt er is.

In Frankrijk zat de industrie in december met 50,4 nog net op een groeipad. Ook hier is in januari sprake van een beter beeld met een score van 51,0. Voor de eurozone als geheel steeg de PMI voor de verwerkende industrie van 46,3 in december naar 47,8 over januari. Dat is het beste, of minst slechte, resultaat sinds april vorig jaar.

Over de feitelijke industriële productie zijn voor de eurozone, en ook haast alle individuele eurolanden, nu cijfers tot en met november beschikbaar en ook die wijzen op een duidelijk minder sterke neergang.

Een andere 'beer' op de weg...

Economisch gezien mag het dan wel weer wat beter gaan, toch wil dat nog niet zeggen dat we komende weken hogere koersen en nieuwe records zullen gaan zien. We hebben namelijk een nieuwe beer en die heet; corona. Het virus heeft China inmiddels geheel in zijn greep. Er zijn meerdere steden volledig afgesloten van de buitenwereld en er zouden al meer dan 2000 mensen besmet zijn met het virus waar voornamelijk ouderen en mensen met een zwakke gezondheid aan komen te overlijden. Naast het feit dat het verschrikkelijk is voor de mensen die ziek zijn en zijn komen te overlijden is het virus ook zeer slecht voor de Chinees economie. Normaal gesproken reizen alle chinezen met het Chinees nieuwjaar af naar hun familie en kopen ze onder andere cadeaus voor elkaar wat goed is voor de economie. Ik las van de week in het financieel dagblad dat als er met het Chinees nieuwjaar voor 10% minder word omgezet dat het zo'n 1,2% groei kost voor het land en indirect raakt dat ons dan uiteindelijk ook weer. Afgelopen vrijdag kwam het bericht naar buiten dat er zowel in de VS als in Europa nu ook mensen met het virus zijn gediagnostiseerd. Dit zou dus best wel eens iets heel groots kunnen worden de komende tijd.

Een BOM volle agenda...

Voor komende week staan er weer een hoop interessante dingen op de agenda, zo komt er weer een heleboel bedrijfscijfers uit van o.a. Shell en Unilever, maar ook Microsoft, Tesla en Apple. De komt de FED met haar rentebesluit en zijn de Chinese beurzen zijn t/m donderdag gesloten vanwege het Chinees nieuwjaar...

Maandag: China en Hong Kong gesloten. Om 10:00 IFO Duitsland over Jan, om 16:00 verkopen nieuwe woningen VS.

Bedrijfscijfers Q4: Caterpillar

Dinsdag: China en Hong Kong gesloten, om 14:30. orders duurzame goederen VS over Dec. Om 16:00 consumenten vertrouwen VS over Jan.

Bedrijfscijfers Q4: Phillips, NSI, SAP, Verizon, Harley-Davidson, Pfizer, Lockheed Martin, United Technologies, Starucks,  AMD en Apple.

Woensdag: China gesloten, 16:00 voorlopige huizen verkopen VS, 20:00 FED rentebesluit, 20:30 FED persconferentie.

Bedrijfscijfers: KPN, Notaris, Banco Satander, Siemens McDonalds, Boeing, Mastercard, AT&T, Facebook, Microsoft, Qualcomm en Tesla

Donderdag: China gesloten, 9:55 Duitse werkeloosheid cijfers van Jan. 13:00 Bank of England met het rentebesluit, 14:00 CPI Duitsland over Jan. Om 14:30 VS BBP Q4

Bedrijfscijfers Q4: Deutsche Bank, Volvo, Roche, Shell, Unilever, Samsung, General Electric, Altria, Dow Chemical, Manpower, UPS en Amazon.

Vrijdag: 00:50 industriële productie Dec. Japan, 2:00 Manufacturing & services PMI uit China, 8:45CPI Frankrijk over Jan, 9:00 BBP Spanje Q4, 11:00 Italië en EU BBP Q4, 11:00 CPI Eurozone, 14:30 VS in en uitgaven Dec., 15:45 VS Chicago PMI Jan. 16:00 VS consumentenvertrouwen over Jan. Het VK vertrekt uit de EU.

Bedrijfscijfers Q4: Signify, WDP, LVMH, Exxon Mobil, Chevron, en Merck. 

Komende week, druk drukker, drukst!!

Zoals je aan de agenda al kunt zien word het komende week een erg drukke week die voornamelijk in het teken zullen staan van de bedrijfsresultaten. Shell en Unilever zijn de grootste bedrijven uit de AEX en komen beide op donderdag met hun cijfers. Ook het rentebesluit van de FED zal weer belangrijk worden al word er niet verwacht dat de FED de rente zal verlagen dit keer, maar misschien geeft Powell wel een hint tijdens de persconferentie. Zelf denk ik dat er voorlopig geen verlaging inzit, er is een handelsakkoord tussen de VS en China, dus dat is voor voorlopig even uit de lucht, de beurzen in de VS staan allemaal op ATH's en de werkeloosheid is historisch laag. 

Een ander belangrijk thema blijft natuurlijk het coronavirus, in hoeverre zal het zich de komende week uitbreiden en hoeveel invloed zal dit hebben op de financiële markten. De Nasdaq daalde afgelopen vrijdag bijna een procent iets wat we al een hele tijd niet meer hebben gezien en ook de AEX en Dax stijgen in de vorm van wiggen. Mocht het virus en/of de cijfers de komende week tegen zitten dan zouden we best eens een correctie kunnen krijgen. Meer daarover morgen in de voorbeurs update.