Fors hogere opening na sterke Rally Wallstreet

Gepubliceerd op 4 oktober 2022 om 08:32

Goedemorgen, de Europese beurzen gaan dinsdag een donkergroene opening tegemoet, na winsten op Wall Street maandagavond en een positief sentiment vanochtend in Azië. 

De AEX future staat op 653 en dat is 8 punten hoger. De futures voorzien een openingswinst van 165 punten voor de Duitse DAX en een plus van 89 punten voor de Franse CAC 40.

De Britse FTSE lijkt 54 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger gesloten. Na een zwakke septembermaand werd de kar vandaag getrokken door olie-aandelen, die stegen dankzij de hogere olieprijzen. De beurzen in Europa begonnen de handelsdag nog lager, onder meer door zorgen over Credit Suisse, maar wisten tijdens de middagsessie de weg omhoog te vinden.

Macro-economische cijfers lieten maandag zien dat de Europese industrie krimpt. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde van 49,6 in augustus naar 48,4 in september, de laagste stand in 27 maanden.

"De lelijke combinatie van een recessie in de industrie en toegenomen inflatiedruk zal bijdragen aan de zorgen over de vooruitzichten voor de economie van de eurozone", aldus econoom Chris Williamson van S&P Global. "Buiten de eerste coronalockdowns [in maart 2020], heeft de industrie sinds het hoogtepunt van de financiële crisis begin 2009 niet meer zo'n grote terugval in de vraag gezien als nu."

Het Britse pond toonde maandag herstel, nu de Britse regering terugkomt op de eerder aangekondigde belastingverlagingen.

ING sprak evenwel van een "symbolische actie", die niet zozeer te maken heeft met het geld dat wordt bespaard, maar meer met het slechte signaal dat de plannen af hebben gegeven.

Bedrijfsnieuws

VGP verloor in Brussel bijna 20 procent. VGP heeft de closing van de joint venture met Allianz Real Estate uitgesteld vanwege de volatiele marktomstandigheden en dat is slecht nieuws volgens de analisten van Kepler Cheuvreux en Degroof Petercam.

Prosus ziet af van de overname van Billdesk. Volgens Prosus is niet aan alle voorwaarden die vooraf aan de overname werden gesteld voldaan, hoewel de Indiase toezichthouder het overnameplan wel goedkeurde. Omdat niet aan alle voorwaarden werd voldaan op 30 september, is de overname automatisch stopzet. Prosus steeg licht in Amsterdam.

Olieaandelen deden maandag goede zaken, dankzij de flink gestegen olieprijs. TotalEnergies won in Parijs meer dan 3 procent, terwijl Shell en BP in Amsterdam en Londen respectievelijk 3,5 en bijna 2,5 procent bijschreven.

In de DAX leverde Puma 1,5 procent in, in navolging van sectorgenoot Nike dat vrijdag op Wall Street nog circa 13 procent aan waarde verloor. De omzet en winst van de Amerikaanse sportartikelenfabrikant overtroffen in het afgelopen kwartaal de verwachtingen, maar de aandelenkoers daalde, omdat de marges een tik kreeg door hogere transportkosten, verleende kortingen en de effecten van een duurdere dollar. Ook Adidas stond onder druk. De verliezen rond het slot waren wel minder stevig dan eerder op de dag.

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft dit weekend geprobeerd werknemers, investeerders en klanten gerust te stellen over de financiële gezondheid van het bedrijf, na een forse daling van het aandeel en een flinke stijging van de spread op credit default swaps van de bank, zo meldde de Wall Street Journal zondag op basis van ingewijden. Het aandeel daalde maandag in Zürich ruim een procent, waarmee een groot deel van de verliezen weg werden gewerkt.

Euro STOXX 50         3.342,17 (+0,7%)
STOXX Europe 600        390,83 (+0,8%)
DAX                  12.209,48 (+0,8%)
CAC 40                5.794,15 (+0,6%)
FTSE 100              6.908,76 (+0,2%)
SMI                  10.290,71 (+0,2%)
AEX                     645,80 (+0,8%)
BEL 20                3.374,94 (+0,1%)
FTSE MIB             20.972,57 (+1,6%)
IBEX 35               7.462,00 (+1,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag, net als in Europa, een hogere opening tegemoet.

Zij zijn maandag ook al flink hoger geëindigd.

Wall Street begint daarmee vooralsnog positief aan de nieuwe maand, hoewel er grote zorgen blijven over de torenhoge inflatie en de invloed van een verkrappend monetair beleid op de mondiale groei.

De Amerikaanse beurzen sloten september af met stevige verliezen. De S&P 500 beleefde zijn slechtste septembermaand sinds 2002.

Analisten van Citi hebben hun koersdoel voor de S&P voor eind dit jaar verlaagd van 4.200 naar 4.000 punten. Voor 2023 rekenen zij op een verdere daling tot 3.900 punten. Eén van de redenen voor deze verlaging is het agressieve rentebeleid van de Amerikaanse Federal Reserve. Het risico is volgens Citi groot dat de Fed te ver doorschiet met zijn renteverhogingen en dat dit onbedoelde gevolgen heeft voor de economie. Waar Citi eerder de kans op een zware recessie slechts op 5 procent schatte, is dat inmiddels 20 procent.

Fed-bestuurder John Williams zei maandag dat hij rekent op een flinke afkoeling van de inflatie in de VS in 2023, tot zo'n 3 procent. De Amerikaanse tienjaarsrente is maandag gedaald tot 3,66 procent.

Volgens beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management hebben de Amerikaanse beurzen al veel slecht nieuws ingeprijsd.

"Hoewel de economische situatie verder kan verslechteren, hebben de aandelenmarkten de neiging om vooruit te lopen op de reële economie. Met uitzondering van de wereldwijde financiële crisis, het uiteenspatten van de internetzeepbel en de diepe recessie in het midden van de jaren '70, leiden ‘normale’ bearmarkten in een recessieklimaat doorgaans tot een daling van Amerikaanse aandelen met 20 tot 35 procent", aldus Juvyns.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata van S&P Global en ISM. De inkoopmanagersindex van S&P Global toonde voor september een iets sterkere groei, terwijl ISM een sterker dan verwachte groeivertraging rapporteerde. Verder daalden de Amerikaanse bouwuitgaven in augustus harder dan verwacht.

Later deze week verschijnen belangrijke banenrapporten uit de VS.

WTI-olie werd maandag 5 procent duurder. OPEC+ overweegt om de olieproductie met meer dan 1 miljoen vaten per dag te verlagen wanneer ze woensdag in Wenen bijeen komt. In plaats van een online bijeenkomst, heeft het kartel besloten tot een vergadering op het hoofdkantoor in de Oostenrijkse hoofdstad.

Bedrijfsnieuws

Oliereuzen als Exxon Mobil en Chevron sloten maandag ruim 5 procent hoger. Amerikaanse bankaandelen eindigden maandag in het groen.

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal weer meer auto's afgeleverd, maar het aantal viel toch tegen. Tesla leverde afgelopen kwartaal 343.830 voertuigen af, tegen 254.695 in het tweede kwartaal. Analisten geraadpleegd door FactSet hadden verwacht dat Tesla het afgelopen kwartaal ongeveer 371.000 voertuigen zou afleveren. Het aandeel verloor ruim 8,5 procent.

S&P 500 index                3.678,43 (+2,6%)
Dow Jones index             29.490,89 (+2,7%)
Nasdaq Composite            10.815,43 (+2,3%)

AZIE

De Japanse beurs noteert dinsdag bijna 3 procent hoger.

Nikkei 225             26.981,25 (+2,9%)
Shanghai Composite     Gesloten
Hang Seng              Gesloten

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 0,9832. Maandagavond noteerde het muntpaar op 0,9825.

USD/JPY Yen   144,77
EUR/USD Euro  0,9832
EUR/JPY Yen   142,32

MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese beurzen gesloten (Chi)
06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
11:00 Producentenprijzen - Augustus (eur)
16:00 Vacatures - Augustus (VS)
16:00 Fabrieksorders - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.